Geen concerten voor Verenigde Vrienden:“Vaccineren is nu belangrijker dan de Nacht van de Punch”
Koninklijke Harmonie De Verenigde Vrienden uit Hooglede is net als veel verenigingen een groot slachtoffer van de coronacrisis. Haar werkjaar is opgebouwd rond drie evenementen: het lenteconcert, Nacht van de Punch en een kerstconcert. Drie opeenvolgende evenementen vielen al in het water.
“Normaal hebben we een redelijk druk programma”, opent bestuurslid Tomas De Meyer. “We repeteren veel en de voorbereidingen van het ene evenement lopen dan over in het andere. Plotseling kwam daar dan de lockdown aan in maart en was het gedaan met repeteren. Muziek spelen is ademen via jouw instrument, waardoor er speeksel of partikels kunnen verspreid worden. Dat houdt natuurlijk een risico in, we hebben hier heel wat generaties bij elkaar.”
Nacht van de Punch
Het evenement bij uitstek is de Nacht van de Punch, bekend tot in alle uithoeken van de provincie. De Nacht trekt elk jaar heel wat volk naar de Expohallen in Roeselare. Een uitgebreid concert, de befaamde punch en een paar optredens zorgen altijd voor een uitbundige sfeer.
“Normaal gezien beginnen we vanaf juni te repeteren. We hadden er toen nog een goed oog in dat de Nacht zou kunnen plaatsvinden. We hadden zelfs een plan B klaar. Een soort retro-punchavond in De Gulden Zonne, net zoals vroeger. Zo konden we onze muzikanten toch wat perspectief geven en ook de organisatiekosten liggen een pak lager”, geeft ondervoorzitter Regis Heyman mee.
Vaccinatiecentrum
Ook dit jaar is het geen optie om de Nacht van de Punch in de Expohallen te organiseren. De Expohallen doen nu eenmaal dienst als vaccinatiecentrum. “We staan voor de volle 100 % achter die keuze”, verduidelijkt bestuurslid Lieven Coghe.
“De vaccinatiestrategie is veel belangrijker dan onze Nacht. Maar in 2022 hopen we wel opnieuw in de Expohallen te staan. Dit jaar denken we aan alternatieven. Het is een optie om terug te keren naar De Gulden Zonne. We houden rekening met diverse scenario’s en zijn op alles voorbereid. Veel zal afhangen van de maatregelen die op dat moment van toepassing zijn.”
Het derde geschrapte evenement was het kerstconcert. Toch konden de mensen van thuis uit meegenieten. “Elke muzikant speelde zijn partituur thuis in zijn kot en nam die op. Alles werd vervolgens samengebracht in een filmpje. Dat filmpje werd meer dan 7.000 keer bekeken. Het kerstconcert zelf lokt meestal zo’n 350 bezoekers. Dankzij dit filmpje hadden we dus een veel groter bereik en keken er ook mensen van buiten de eigen gemeente.”
“Twee keer kregen we te maken met een besmet lid, maar door onze veilige manier van werken, zorgde dat niet voor extra besmettingen.”
“Onze eigen muzikanten werden op kerstdag niet vergeten. Met dank aan Reyhuys 53 kregen alle leden thuis een aperitiefpakketje. Daarmee wilden we aantonen dat we onze eigen muzikanten nog niet vergeten zijn. Het was een grote verrassing voor hen en ons initiatief werd op alle vlakken gesmaakt”, aldus Regis Heyman.
Even kon er toch gerepeteerd worden in juni en juli, maar dat had heel wat voeten in de aarde. “We moesten op zoek naar een locatie die groot én veilig genoeg was. Zo kwamen we uit bij de kerk van Sleihage. We hebben daar een aantal keren kunnen repeteren volgens strikte regels. Er was een volledig draaiboek uitgewerkt en iedereen moest op voorhand inschrijven.”
Quirinuszaal
“Twee keer kregen we te maken met een besmet lid, maar door onze veilige manier van werken, zorgde dat niet voor extra besmettingen. Helaas was de akoestiek er wat minder en zo zochten we een nieuwe locatie. Dankzij de gebroeders Hillewaere mochten we de leegstaande Quirinuszaal gebruiken. Helaas was het na vier keer repeteren gedaan met de pret. Nu zijn we in afwachting van wat wel of niet kan”, vertelt Lieven Coghe.
“Het allergrootste gemis is natuurlijk het sociale gebeuren”, pikt bestuurslid Henk Verhelle in. “Iedereen mist wel de tooggesprekken nadien. Daar komen vaak de beste ideeën naar boven. Ook de traditionele momenten missen we, bij zowat elke activiteit in de gemeente worden we betrokken: Gits-kermis, de viering rond 11 november, ’t Hoge Kermis, de Cecilia-viering, noem maar op.”
“Onze muzikanten missen het samen musiceren natuurlijk ook enorm. Een instrument bespelen vergeet je niet, maar er komt toch een beetje roest op als je lange tijd niet repeteert. Hopelijk kunnen we binnenkort weer samenkomen.”
Likje verf
Tot slot nog een woordje over de financiële gevolgen. Er kwamen geen inkomsten binnen, maar de vaste kosten lopen wel gewoon door. “We moeten de gemeente hiervoor bedanken voor de extra subsidie. Tijdens de lockdown kreeg ons muzieklokaal ook een mooie upgrade. Ook daarvoor dank aan de gemeente en haar schilder. Onze leden hebben dat nog steeds niet gezien, hopelijk zien we elkaar gauw terug”, besluit De Meyer.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier