Duikclub Ieper Dives blaast leegstaand café nieuw leven in: “We behouden het mooie authentieke interieur”

Voorzitter Stephan Tanghe en secretaris Philippe 'Panda' Jonckheere van duikclub Ieper Dives. © CM
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

De Ieperse duikers van Ieper Dives hebben in het leegstaand café De Kerselaar een nieuw clublokaal gevonden. Het is de bedoeling dat de herberg als vergaderruimte wordt gebruikt. Achteraan de site komt een opslagplaats voor het duikmateriaal. “Er is in Ieper een tekort aan plaatsen waar verenigingen kunnen vergaderen.”

Herberg De Kerselaar langs de Meenseweg in Ieper stond twee jaar leeg, maar krijgt nu een nieuwe bestemming. De duikers van Ieper Dives gaan er hun clublokaal in onder brengen. “We willen er niet opnieuw een echt café van maken, het is niet de bedoeling wat we concurreren met de Ieperse horecazaken”, zegt Stephan Tanghe, voorzitter van de duikclub. “We willen het als echt clublokaal inrichten.”

Tot nu huurde de club een ruimte in de scoutslokalen in de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Ieper. “Maar daar kwam het te klein voor ons”, zegt de voorzitter. “We moesten dus op zoek naar een nieuwe locatie. We hadden graag een plekje gekregen bij het nieuw te bouwen zwembad, maar dat bleek geen optie. Op bepaald moment viel mijn oog op dit café. Ik dacht eerst dat het van eigendom van een brouwerij was, maar dat bleek niet het geval. Het was echter een beetje zoeken naar de eigenaars: een neef en een nicht van de oude bazin.”

Lange geschiedenis

De laatste uitbaatster van het café was Denise Balduyck. Die tapte twee jaar geleden haar laatste pint en stierf kort daarna. Het café kent een lange geschiedenis. De familie van Denise baatte aanvankelijk Café de Commerce uit aan de Weldadigheidsstraat. Het pand werd tijdens de Eerste Wereldoorlog vernield. De familie vluchtte in 1915 en kwam kort na de oorlog terug naar Ieper waar ze een barak optrokken. Daarin werd dan het café De Kerselaar opgestart. De barak werd vervangen door het huidig gebouw. Denise Balduyck was de kleindochter van de eerste uitbaters.

“Na afspraak met de familie behouden we het interieur zoals het is. Het is authentiek en het zou jammer zijn mocht dat verdwijnen”, zegt Stephan. “Langs de achterzijde installeren we een nieuw sanitair blok. Het schuurtje werken we tegen de grond om een nieuwe ruimte te bouwen waar we onze duikflessen en ander duikmateriaal kunnen onderbrengen. Het is de bedoeling dat we hier onze vergaderingen houden, om les te geven, evenementen op poten zetten, zoals onder meer onze kaarting in november. Met de rally van Ieper doen we een voorstelling van enkele wagens.”

Duikclub

“We moeten nog beginnen met de werken, maar wel klopten nu al verenigingen aan met de vraag of ze de plaats eventueel ook kunnen gebruiken om te vergaderen. Er is momenteel een gebrek aan dergelijke locaties in Ieper, zoveel is duidelijk. Je kan wel een zaaltje boeken, maar als je wat materiaal wil stallen wordt het moeilijker”, aldus nog Stephan.

Ieper Dives is een jonge club die echter al heel wat duikactiviteiten organiseert. “Zo verzorgen we opleidingen voor de jeugd en voor volwassenen”, zegt Stephan. “Bij ons kunnen de duikers trainingen en vervolgcursussen doorlopen. Ook zetten we een duikweekend op poten en gaan bijvoorbeeld in Nederland en in de Ardennen duiken. Daarnaast organiseren we met de club jaarlijks een grote duikreis.”

Wie wil leren duiken bij de Ieper Dives hoeft daarvoor niet meteen diep in de buidel te tasten. “Jongeren mogen bij ons een uitrusting gratis gebruiken. Volwassen kunnen tegen een kleine vergoeding spullen huren. Je hoeft dus niet meteen alles te kopen”, aldus Stephan. “Je kan gerust als volwassene nog leren duiken. Bij ons is er zelfs iemand die er op 50-jarige leeftijd mee begon. Een waarschuwing: eenmaal je begint, blijf je verder doen.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier