“Doet deugd om iets te kunnen betekenen voor de mensen”: Gezinsbond Rekkem mag 100 kaarsjes uitblazen

De bestuursleden van Gezinsbond Rekkem met uiterst links Goedele Vanholme en midden Christian loosevelt, Marie-Anne Vercruysse en Franky Swyngedauw (in geruit hemd). © Nicolas Verhaeghe
Nicolas Verhaeghe
Nicolas Verhaeghe Medewerker KW

Op zaterdag 14 september organiseert Gezinsbond Rekkem een feest waarop iedereen meer dan welkom is. Reden tot feestvreugde is de verjaardagsviering van deze vereniging. En wat voor één: Gezinsbond Rekkem mag maar liefst 100 kaarsjes uitblazen.

“We spreken inderdaad al van 100 jaar Gezinsbond Rekkem. En als we goed tellen bestaan we eigenlijk al van in 1921, maar toen heette de vereniging nog De Bond der Talrijke Huisgezinnen. Dit kwam tot stand als sociale beweging voor het gezin. Na de Eerste Wereldoorlog waren immers veel kostwinners gesneuveld en de eerste taak van de toenmalige Bond bestond erin om gezinnen met kinderen te ondersteunen. De naam werd in 1927 gewijzigd in Bond der Kroostrijke Gezinnen”, vertelt huidig voorzitter Franky Swyngedauw.

Geschiedenis

Een eeuw geleden werd de Rekkemse afdeling van de Kroostrijke Gezinnen opgericht. “Dit was toen een pure mannenaangelegenheid. De Bond heeft, net als de gezinnen, heel wat wijzigingen ondergaan. Gezinsbond Rekkem is een lokale afdeling van de Gezinsbond, de grootste gezinsvereniging van het land. Het gezinsleven aangenamer maken met voordelen en kortingen en met handige diensten en boeiende activiteiten in de buurt, daar staan we voor”, legt secretaris Goedele Vanholme uit.

Voor alle gezinnen

De Gezinsbond is er voor alle gezinnen in Vlaanderen en Brussel. Vroeger werd er specifieker gericht op het ‘traditionelere’ gezin maar vandaag is er een versoepeling met alleen maar voordelen. “Al vele jaren staan we open voor alle gezinnen, met één, twee of meer kinderen, maar ook voor eenoudergezinnen en samengestelde gezinnen. Voor plus-, zorg- of adoptieouders. En voor grootouders”, zegt bestuurslid Christian Loosevelt. De Gezinsbond geeft immers bijzondere aandacht aan de rol van de grootouders binnen het gezin. “De Grootouders- en Seniorenactie (GOSA) is er voor 55-plussers en alle grootouders. Wij bieden voor ouderen gezellige ontmoetings- en ontspanningsmomenten, alsook sportieve activiteiten, vakantiemogelijkheden én gerichte vormingskansen”, weet bestuurslid Marie-Anne Vercruysse.

Activiteiten

Het lidgeld is amper 50 euro per jaar met tal van ledenvoordelen. Gezinsbond Rekkem organiseert in een jaar een twintigtal activiteiten voor zo’n 200 gezinnen. “We hebben eigenlijk voor elk wat wils, denk maar aan yoga, fundance, petanque, busreizen, tieneractiviteiten, zomerfietstochten, enzovoort… In het verleden organiseerden we al een kerstfeestje voor kinderen, maar ook voordrachten in samenwerking met de scholen rond opvoedkundige thema’s zoals gedrag, veilig internet, rouwen… Op zaterdag 28 september organiseren we een tweedehandsbeurs voor kinder- en babymateriaal in zaal Barthel en zondag 29 september plannen we een bedrijfsbezoek aan brouwerij Omer. Uiteraard is er ook onze 100-jaar-viering op zaterdag 14 september in het Dorpshuis Rekkem”, aldus Goedele.

“We staan open voor alle gezinnen, ook met één ouder, maar ook voor grootouders”

“Ieder lid kan en mag ook meegenieten van de internationale excursies en festiviteiten die de Gezinsbond jaarlijks organiseert”, vervolgt Franky. Ook niet-leden zijn telkens weer welkom op al deze activiteiten. “Mits een meerprijs kan iedereen meegenieten van onze uitstapjes en/of evenementen. En dus ook van ons verjaardagsfeest”, zegt Marie-Anne.

Jonge gezinnen

De Gezinsbond kan rekenen op de steun van ruim 130.000 leden-gezinnen, 10.000 vrijwilligers en 127 medewerkers. “Wij zijn allen uiteraard vrijwilligers hier en ieder bestuurslid is even belangrijk en evenwaardig. Dit is belangrijk om Gezinsbond Rekkem goed draaiende te houden”, weet Christian. “We hebben ook héél veel jonge gezinnen en dit is altijd leuk om te weten. Dat betekent dat we ons werk hier optimaal verwezenlijken”, zegt Franky.

“Iedereen in het bestuur staat telkens weer 100 procent achter onze vereniging. Het geeft ons ook een grote voldoening om te weten dat we iets mogen betekenen voor al deze mensen.”

Voor meer info: Goedele Vanholme, 0475/91 48 91 of gezinsbond.rekkem@gmail.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier