Dameskoor Estrella viert vijftigste verjaardag

De dames sloegen al druk aan het oefenen. © JS
Redactie KW

Het Ledegemse dameskoor Estrella bestaat vijftig jaar. Die gouden verjaardag wordt op zondag 14 april uitgebreid gevierd met een het concert ‘Here comes the sun’.

Wat begon als een eenmalig optreden op het 20-jarig bestaan van het toenmalige Kroonwacht, is inmiddels uitgegroeid tot een vaste waarde binnen het Ledegemse koorleven. Het dameskoor Estrella bestaat inmiddels al vijftig jaar.

“Onder leiding van Rosa Soenen was er het kinderkoor ‘De Lenteklokjes’. De kinderen repeteerden twee keer per week en boekten al snel successen. Zo nam men deel aan het internationaal korenfestival in Neerpelt”, aldus Mieke Dessein van Estrella. Het repertoire van het koor bestond uit vernederlandste Weense muziek. Het publiek van het koor kon vooral het liedje ‘Anzoletto en Estrella’ smaken. Vandaar ook dat het koor werd omgedoopt tot Estrella. “Onze naam heeft dus niets met La Esterella te maken, maar verwijst naar een populair liedje uit de beginjaren. Op ons jubileumconcert zullen we trouwens het liedje zingen”, aldus Mieke.

Bodypercussion

Een belangrijke persoon binnen de geschiedenis van het koor is Ilse Landuyt. Zij werkten dertig jaar lang intens samen met de koorleden. Dankzij de inzet van Ilse leerden de zangers verschillende muziekstijlen in verschillende talen kennen. Ook hun zangtechniek en muzikaliteit werd door de jaren heen alsmaar beter. Ilse is er tot op vandaag nog steeds bij, maar zingt nu gewoon mee met het koor. Sinds 2017 is Katrijn Deneir de dirigente van Estrella.

“Samen met onze koorzangers verkent zij verschillende stijlen. Van licht klassieke muziek tot wereldmuziek en zelf arrangementen van popmuziek. We zingen in verschillende talen en voegen af en toe wat beweging of bodypercussion toe aan onze liedjes. Op die manier blijft het steeds een uitdaging en zijn onze concerten leuk om naar te kijken.”

Katrijn is een muzikale duizendpoot. Als pianiste werkt ze mee aan verschillende projecten zoals ‘Cantania’ in de Bozar in Brussel. Daarnaast zorgt ze ook voor pianobegeleiding bij verschillende koren en geeft ze pianoles aan de academie van Ieper.

Ervaren muzikanten tekenen present

Een gouden jubileum, daar hoort natuurlijk iets speciaals bij. Op zondag 14 april viert Estrella haar vijftigste verjaardag met het concert ‘Here comes the sun’. “Voor ons concert werken we samen met verschillende hoog aangeschreven muzikanten.”

Seraphine Stragier is een geboren en getogen Ledegemse. Ze is de dochter van fotograaf Jan Stragier en diens vrouw Daisy Vandermeersch. Seraphine brak inmiddels door als celliste en harpiste en gaf al tal van concerten. Twee jaar geleden bracht ze nog haar album ‘Rêveries’ uit. Voor het concert met Estrella bewerkte ze enkele liederen voor harp, cello en koor. “De combinatie tussen Seraphine en het koor zal ongetwijfeld voor magische klanken zorgen”, aldus Mieke.

Het koor kan ook rekenen op pianobegeleiding van Hendrik Deneir. Hij is de broer van dirigente Katrijn en net zoals zijn zus een muzikale duizendpoot. Hendrik begeleidt verschillende koren, heeft een liefde voor pop-en rockmuziek en speelt mee in diverse bands. Met Wim Perneel vond het koor ook de geknipte man voor de presentatie van het concert. “Hij zal zorgen voor enkele stemmige intermezzi met passende teksten in het thema van het concert.”

Here comes the sun luidt de lente in

Het koor koos voor een gepast en leuk thema. “De lente staat voor de deur en kondigt de zomer aan. We zingen over de natuur, over moeder aarde en over de liefde. Het wordt een jubileumconcert met een gouden randje.” Het concert ‘Here comes the sun’ vindt plaats op zondag 14 april vanaf 17 uur in zaal De L!NK in Sint-Eloois-Winkel.

Kaarten zijn verkrijgbaar via het emailadres miekedessein@skynet.be of via de leden van het jarige koor. Wie er bij wil zijn betaalt in voorverkoop 12 euro, aan de deur betaalt men 14 euro. “We hopen dat er heel wat muziekliefhebbers samen met ons deze speciale verjaardag vieren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier