CycloCrossComité Middelkerke: “Volgend jaar Noordzeecross, met of zonder publiek”

Op foto Geert Bonne, Norbert Cicou en Peter Maes©Luc Cassiman LC
Op foto Geert Bonne, Norbert Cicou en Peter Maes©Luc Cassiman LC
Redactie KW

Even zaten ze met de handen in het haar bij het CycloCrossComité Middelkerke, maar nu is er zekerheid, de Superprestige Noordzeecross zal ook volgend jaar plaatsvinden in Middelkerke. Door het dooreenschudden van de veldritkalender is dat op zaterdag 6 februari 2021, een weekje vroeger dan voorzien. Of er al dan niet (beperkt) publiek zal mogen aanwezig zijn, dat weet het bestuur zelf nog niet. Veel zal afhangen van de coronatoestand.

Voorzitter Norbert Cicou en zijn team blijven echter niet bij de pakken zitten en kijken vol verlangen uit naar de toekomst: “Wij zijn heel blij dat de veldrit kan plaatsvinden op 6 februari en zien uit naar 2022 want dan is er op 8 en 9 januari het Belgisch kampioenschap cyclocross in Middelkerke en wij voorzien op 14 februari 2022 ook onze traditionele Noordzeecross.”

De Noordzeecross is straks aan zijn 62ste uitgave toe en is daardoor ook meteen de oudste nog bestaande cyclocross van het land. Norbert Cicou is sedert 2004 voorzitter van het CycloCrossComité Middelkerke vzw en was voordien ook jaren betrokken bij de organisatie als bestuurslid. Niemand beter dan hij kan het boeiende verhaal van dit wielergebeuren vertellen.

Eerste veldrit in 1959

“Ere aan wie ere toekomt, want het was Maurice De Schacht die in 1958 contact nam met Camiel Vergauwe en het idee opperde om een cyclocross te organiseren in Middelkerke. De neef van Maurice, André De Schacht was veldrijder en zo had hij de sport beter leren kennen. Zij konden onmiddellijk rekenen op de medewerking van de plaatselijke koninklijke veloclub De Jonge Vluchters van oud-beroepsrenner Berten de Jonghe en het gemeentebestuur en nog geen jaar later, op 7 februari 1959 werd de eerste veldrit gereden in Middelkerke.”

Het veldrijden was toen nog niet zo populair als nu en er waren ook minder wedstrijden en mede door het vele werk dat werd geleverd door de organisatoren, kregen zij alle toppers aan de start. Met een topper als Firmin Van Kerrebroeck als winnaar en de populaire streekrenner Charles Vanhoutte als tweede was de toon meteen gezet.

“De commentaren waren zo lovend dat het comité meteen besliste om datzelfde jaar nog een wedstrijd te organiseren. Deze vond plaats op 28 november 1959” vertelt voorzitter Norbert Cicou. “Deze keer toonde het inschrijvingsblad nog meer bekende namen en vooral uit het buitenland was er interesse ontstaan met Rolf Wolfsholl, André Dufraisse en Renato Longo. Toch was het de Belg Roger De Clercq die met de overwinning ging lopen.”

Cicou gaat er prat op dat alle grote namen uit het veldritwereldje aan de startlijn van hun cross stonden. Middelkerke stond bij al die bekende sportmannen in hoofdletters aangeduid in de agenda omwille van de fijne ontvangst, maar ook door het mooie parcours. De gebroeders De Vlaeminck, Bertje Vermeire, Berten Vandamme en later ook Sven Nys, Wout Van Aert en Mathieu Vanderpoel, allemaal prijken ze op de foto in Middelkerke. De cross was ook ieder jaar een evenement voor de veldrijders uit de regio waaronder Norbert Dedeckere, Freddy De Schacht en Ivan Messelis.

Niet meer in de duinen

De duinen waren lange tijd het decor voor de veldrit, maar in 2005 mocht dit niet meer en diende een nieuw terrein te worden gezocht. Peter Germonprez en Luc Verschueren gaven de wedstrijd een boost en Norbert Dedeckere tekende op het sportpark De Krokodiel een nieuw parcours uit.

“De eerste cross op het nieuwe parcours, in 2005, staat op naam van Sven Nys” zegt Norbert Cicou, “en van toen af aan ging het altijd maar bergop met ons wielerevenement tot we opgenomen werden in de Superprestige en onze Noordzeecross een toporganisatie werd. We hebben een hardwerkend bestuur en een pak vrijwillige medewerkers waar we ieder jaar weer kunnen op rekenen, want zonder hen zou het allemaal niet kunnen.”

Wereldkampioenschap

Het bestuur van CycloCrossComité Middelkerke vzw bestaat uit Norbert Cicou, Paul Vanderostijne, Geert Bonne, Peter Maes, Peter Germonprez, Steven Pallemaerts en Luc Verschueren.

Uiteraard zijn ook heel wat topmomenten verbonden aan zoveel jaren cyclocross. “In 1982 werd een galafeest georganiseerd in het casino met tal van bekende veldrijders en in 1964 werd gepoogd om het wereldkampioenschap binnen te halen maar dat is niet gelukt” geeft Norbert Cicou nog mee. Dat laatste zou wel eens inspiratie kunnen zijn voor de toekomst. (PBM)

CycloCrosscomité Middelkerke vzw

Opgericht in: 1958, eerste wedstrijd in 1959.

Voorzitter: Norbert Cicou.

Lokaal: geen lokaal, de vergaderingen vinden plaats in het centrum De Branding.

Leden: Zeven bestuursleden en 180 medewerkers

Het is voor het CycloCrossComité Middelkerke vzw telkens weer een jaar werken naar de volgende editie toe. Gestart als een regionale duinencross is, dankzij de inzet van heel wat mensen, de veldrit een toporganisatie geworden die alle grote namen aan de start krijgt. Alle info over het comité en de komende wedstrijden is te vinden op www.noordzeecross.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.