Coronaveilige editie van Paulusfeesten Oostende

Organisatoren Mario Panesi en Joris Pollet: “We volgen de regels van de horeca, niet de festivalregels.” © GLO
Redactie KW

Nee, het zijn nog geen Paulusfeesten zoals we ze gewoon zijn. Toch zal je dit jaar kunnen vieren, met je vrienden een pintje drinken op Pier en Pol, en genieten van live optredens. De organisatie heeft alles uit de kast gehaald om er een bijzondere, coronaveilige editie van te maken.

Vorig jaar gingen de Paulusfeesten niet door, dit jaar in een bijzonder jasje: geen optredens op het Pauluspleintje, maar wél feest op Pier en Pol: “We toveren het plein om tot een oversized café”, zeggen Mario Panesi en Joris Pollet. Wie naar de Paulusfeesten wil, moet een plaatsje reserveren. Daarna kan je aan tafel iets drinken en eten en genieten van optredens. “In feite volgen we dus de regels van de horeca. We hebben het even bekeken, maar als we de festivalregels wilden volgen, moesten we massaal testen. We willen een feest voor iedereen zijn. Het moet haalbaar zijn.”

Peper en zout

Hoewel het geen Paulusfeesten zoals anders zijn, draagt het festival wél de naam. “Ja, omdat we wel op veel vlakken echt typische Paulusfeesten organiseren. Er is veel straatanimatie, dat is echt het peper en zout. Maar het zijn bijzondere tijden, dus is het even noodgedwongen anders. De ontmoeting staat wel echt centraal, zoals altijd. Daarom bieden we de tickets bewust aan per persoon, niet per bubbel. Op die manier zit je niet vast aan je tafel. Qua timing zitten we heel goed: het merendeel van de bezoekers is ondertussen gevaccineerd. En bovendien gaat alles door in openlucht.”

Alles organiseren was trouwens heel spannend: “Wat we normaal in negen maanden doen, moesten we nu in vijf weken klaarspelen”, lacht Mario. “Nu, we zijn wel al bezig sinds januari met tal van scenario’s. Alles was heel onzeker en het is pas halverwege mei dat we echt zekerheid hadden dat we iets konden organiseren.”

“Op reservatie werken op een afgesloten terrein is ook helemaal nieuw voor ons”, vult Joris aan. “En ik moet zeggen dat dat niet echt ons ding is. Het vraagt veel energie en we staan eerlijk gezegd niet te springen om die reservatie te herhalen. Maar ja, het zijn uitzonderlijke tijden. Van zodra het kan, organiseren we weer feesten zoals we gewoon zijn.”

Gratis

Een reservatie kost tien euro, maar je krijgt er negen euro aan consumptiebonnen voor in de plaats. “We blijven een gratis festival. In feite is het een ruil. De reservaties lopen goed, tot nu toe. Drie dagen zijn al bijna uitverkocht. We zijn wel fier op wat we in elkaar hebben gestoken. We hebben een mooi programma, met een stevige lokale verankering. Ook aan decoratie hebben we gedacht: het zal een gezellige plek zijn.”

Tot slot: waar kijken Joris en Mario het meest naar uit? “Ik kijk heel erg uit naar live muziek”, zegt Joris. “Dat heb ik heel erg gemist.” Mario vult aan: “Ik kijk vooral uit naar de ontmoeting, naar mensen die elkaar terugzien. We willen ze uit hun kot halen, met de nodige maatregelen natuurlijk.” “En we hopen ook dat er veel ambiance is en er al eens wordt meegezongen”, lachen de organisatoren tot slot. (GLO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier