Corona zet 75-jarige toneelkring De Valk uit Sint-Andries aan om grenzen te verleggen

Anno 2020 kan De Valk een beroep doen op 30 acteurs. De jongste is 18 jaar, de oudste 67 jaar. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Door corona viert toneelkring De Valk uit Sint-Andries zijn 75ste verjaardag in mineur. Twee feestproducties zijn uitgesteld tot in 2021-2022. Maar Dominique Berten en Marc Mosar bereiden deze zomer met de acteurs wel een coronaproof initiatief voor.

De geschiedenis van toneelkring De Valk is onlosmakelijk verbonden met de familie van huidig voorzitter en regisseur Dominique Berten (63): “Mijn oom Leon was een van de stichters van dit amateurtoneelgezelschap in Sint-Andries. Maar ook mijn oom Damien Janssens de broer van mijn moeder speelde al van in de beginjaren mee. Grootvader Hugo Janssens was meubelmaker en leverde de decorstukken. De allereerste voorstelling ‘Pater Lievens’ kwam er op vraag van pastoor Deleu. Met de opbrengst kon een plaatselijk missionaris naar Belgisch Kongo vertrekken.”

“Tot in 1957 werden ook de vrouwenrollen door mannen gespeeld. Fernand Hoef vertolkte die vaak met een fijn stemmetje. De vrouwen mochten geen toneelspelen van de pastoor”, weet Dominique. “De Valk speelde en repeteerde toen in de noodkerk van Sint-Baafs, die parochie heeft een valk in haar wapen. Pas met het openluchtspel ‘Willem van Saeftinghe’ in 1957, waar er voldoende afstand tussen mannen en vrouwen kon gegarandeerd worden, mochten er dames meespelen, onder wie mijn tantes Regine en Gerda Janssens.”

Op de dool

“In de schoot van De Valk werd in 1973 het beroepstheater 19 opgericht, Jo Decaluwé van Arca Gent lijfde hiervoor onze beste acteurs in”, vervolgt Dominique Berten.

De huidige regisseur en voorzitter wijst op een constante in de historiek van De Valk: de zoektocht naar een vaste speel- en repetitieplek. “In 1995 moesten wij verhuizen naar De Biekorf in ‘t stad. Zonder eigen bar verloren we de helft van ons publiek. In feite zijn wij nu nog altijd op de dool. Leon Berten had al in 1966 een deal met de Sint-Andries burgemeester Pieter Leys voor een vaste theaterstek. Sinds 2002 mogen wij de MaZ twee weekends in maart en november afhuren. Maar als we willen repeteren, moeten wij 100 euro per dag betalen. Tot nu toe konden we repeteren in de basisschool van Sint-Lodewijks, maar er is daar deze zomer kinderopvang.”

Anne Frank

Anno 2020 kan De Valk een beroep doen op 30 acteurs. De jongste is Anna Kourtesis (18), de oudste Martin Bouckaert (67). “Twee derden zijn nu vrouwen”, benadrukt bestuurslid Marc Mosar. “Een week voor de première van de productie ‘Het geheugen van water’ ging ons land in lockdown. En dat in ons feestjaar, toen we met grote producties veel acteurs een podium wilden geven. We hebben net de rechten gekregen van de Anne Frank Stichting om het stuk ‘Anne’ van Jessica Durlacher en Leon Dewinter te mogen spelen, maar dat is nu verdaagd naar november 2021. De herneming van ‘De Olifantman’, dat wij 31 jaar geleden met Hans-Peter Janssens brachten, is nu voorzien voor maart 2022.”

Corona zorgt ook voor creativiteit. Samen met enkele acteurs willen Dominique Berten en Marc Mosar in november in de MaZ coronaproof theater brengen. Marc herschrijft eigen teksten voor twee à drie acteurs, Dominique gaat aan de slag met teksten van Eva Ensler Williams en Peter Perceval. “Corona verplicht ons om onze grenzen te verleggen”, aldus Marc Mosar. In december is er een kerstspel in de Brugse straten en een foto-expo in de Brugotta hal over 75 jaar De Valk.

Info: www.toneeldevalk.be