Coderdojo leert jongeren programmeren en zoekt coaches: “Hulp bij digitale ontdekkingstocht”

Op de foto zien we Fries Boury, Kristof Heughebaert, Guust Schelpe, Thomas Callewaert, Frederik Vanmoerkerke, Thomas Lelieur en zittend Emiel Heughebaert. © LBR
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

De jeugddienst in Poperinge organiseert elke eerste zaterdag van de maand Coderdojo. Het is een gratis bijeenkomst voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar om in groep te leren programmeren, onder de stimulans van vrijwillige coaches. De zin in programmeren wordt geprikkeld met onder andere lego we do, scratch, makey makey. Om de kinderen en jongeren te kunnen helpen, wordt er gezocht naar vrijwilligers.

“Bij ons in Poperinge is Coderdojo vooral ontstaan vanuit de leervraag van jongeren zelf. De maatschappij digitaliseert enorm snel en dat voelen de kinderen ook. Er was dus een groeiende behoefte aan programmeeronderwijs en de lokale gemeenschappen dragen bij tot de ontwikkeling van de digitale vaardigheden bij jongeren”, klinkt het bij de jeugddienst van Poperinge.

Digitale jeugdbeweging

“Coderdojo kan gezien worden als een digitale jeugdbeweging. Een keer per maand kunnen kinderen en jongeren (6-18 jaar) er terecht om zelf videogames of apps te ontwikkelen, constructies maken en daarna zelf programmeren. De zin in programmeren wordt geprikkeld met onder andere lego we do, scratch, makey makey, arduino, mindstorms…. Coaches helpen hen door de digitale ontdekkingstocht. De workshops zijn volledig gratis. Kortom een toffe leerervaring.”

(Lees verder onder de foto.)

Coderdojo is een gratis bijeenkomst voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar om in groep te leren programmeren, onder de stimulans van vrijwillige coaches.
Coderdojo is een gratis bijeenkomst voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar om in groep te leren programmeren, onder de stimulans van vrijwillige coaches. © LBR

Thomas Callewaert en Thomas Lelieur (allebei 11) zakken ondertussen al een jaar af naar Coderdojo. “We houden van programmeren en rekenen. Samen hebben we het spel ‘Go to red line’ geprogrammeerd. We leerden elkaar kennen in de crèche, hebben samen op school gezeten en nu komen we samen naar Coderdojo? Een job als programmeur? Dat zien we wel zitten”, klinkt het bij de jongens.

Ook Emiel Heughebaert (8) en zijn vader Kristof kwamen in maart programmeren. “Het is handig om daar een achtergrond in te hebben voor het latere leven en het is ook leuk om samen te doen. Je krijgt een handleiding die je stap voor stap moet volgen, dus het kan eigenlijk niet mislopen”, zegt Kristof.

Vrijwilligers

Om de vraag van de kinderen blijvend te kunnen inlossen, zijn er extra coaches nodig. “We merken dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden. Dat is niet alleen voor Coderdojo, maar voor verschillende organisaties. Vrijwilligerswerk wordt vaak geassocieerd met iets wat tijdrovend is. In een steeds drukker wordende wereld is het dan ook soms moeilijk om vrije tijd te vinden om zich in te zetten voor vrijwilligerswerk. Daarnaast zijn er ook tal van organisaties die vrijwilligers zoeken, waardoor er minder vrijwilligers overblijven”, klinkt het bij de coaches”, Frederik Vanmoerkerke en Fries Boury.

(Lees verder onder de foto.)

Om de vraag van de kinderen blijvend te kunnen inlossen, zijn er extra coaches nodig bij Coderdojo.
Om de vraag van de kinderen blijvend te kunnen inlossen, zijn er extra coaches nodig bij Coderdojo. © LBR

“Vrijwilligers kunnen ook terughoudend zijn om zich aan te melden vanwege zorgen over hun vaardigheden of expertise. Ze kunnen denken dat ze niet over de juiste kennis of ervaring beschikken om bij te dragen aan een organisatie zoals Coderdojo. We helpen de kinderen en jongeren bij hun digitale ontdekkingstocht. Het is niet zo dat we les geven, maar we ondersteunen hen wanneer ze vragen hebben. Om vrijwilliger te zijn voor Coderdojo is voorkennis wat betreft programmeren zeker geen vereiste. Coaches zijn ook zeker niet verplicht om iedere eerste zaterdag van de maand aanwezig te zijn”, klinkt het bij Frederik en Fries.

Experimenteren

“Met Coderdojo willen we kinderen en jongeren inspireren om hun digitale vaardigheden te ontwikkelen en te verkennen. Het doel is om een inclusieve en stimulerende omgeving te creëren waarin alle jongeren kunnen leren programmeren, experimenteren met technologie en creatief kunnen zijn. Door middel van onze sessies en workshops willen we niet alleen technische kennis overbrengen, maar ook belangrijke vaardigheden zoals teamwork, kritisch denken en probleemoplossend denken bevorderen. We hopen dat de deelnemers van Coderdojo niet alleen nieuwe technologieën ontdekken, maar ook zelfvertrouwen en creativiteit ontwikkelen.”

Coderdojo is een gratis bijeenkomst voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar om in groep te leren programmeren, onder de stimulans van vrijwillige coaches.
Coderdojo is een gratis bijeenkomst voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar om in groep te leren programmeren, onder de stimulans van vrijwillige coaches. © LBR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier