Chiro Don Bosco viert als een van oudste Chiro’s van het land 90ste verjaardag op Dag van de Jeugdbeweging: “Chirowiet ben je voor het leven”

Chiro Don Bosco staat klaar om haar 90ste verjaardag te vieren. (foto Kristof Desmet)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Op vrijdag 18 oktober vieren duizenden jongeren in Vlaanderen de Dag van de Jeugdbeweging, een jaarlijks evenement dat de trots en de waarden van de jeugdbewegingen in de kijker zet. Dit jaar is het voor Chiro Don Bosco extra bijzonder, want zij vieren hun 90-jarig bestaan. Opgericht op 1 april 1934 is deze Chiro een van de oudste van Vlaanderen.

De Dag van de Jeugdbeweging is meer dan zomaar een dag. Het is een gelegenheid voor leden van verschillende jeugdbewegingen om in uniform naar school of werk te gaan en zo trots te laten zien dat ze deel uitmaken van een gemeenschap die draait om vriendschap, verantwoordelijkheid en engagement. Dit jaar wordt in Kortrijk het feest groots aangepakt. Van 6 tot 8 uur kunnen leden genieten van een gratis ontbijt op het Nelson Mandelaplein, gevolgd door ‘s avonds een nacht vol feesten die tot in de vroege uurtjes doorgaat.

Elia Raes, hoofdleider van Chiro Don Bosco, zegt hierover: “De Dag van de Jeugdbeweging is een hoogdag. Het is een moment waarop we iedereen kunnen tonen wat jeugdbeweging voor ons betekent. Het is niet de snelste of de sterkste die hier telt, maar gewoon dat je erbij kunt horen en plezier kunt maken.” Dit gevoel van inclusiviteit is wat Chiro Don Bosco zo speciaal maakt.

Persoonlijke verhalen

De leden van Chiro Don Bosco zijn trots op hun organisatie. Sem Raes, een 19-jarige tweedejaars leidinggevende, benadrukt hoe belangrijk het jeugdwerk is voor de ontwikkeling van jongeren. “Alle kinderen moeten een plek hebben om te spelen en te ravotten. Dat is wat je vindt in de jeugdbeweging. Hier leer je niet alleen over engagement en verantwoordelijkheid, maar maak je ook vriendschappen voor het leven.” Sem, die leiding geeft aan de Speelclub, herinnert zich met warmte zijn eigen start in de Chiro, waar hij samen met zijn vrienden als kapoentjes begon.

Carl Stouten, nu 39 jaar en volwassen begeleider bij de Chiro, is een levende getuigenis van de sterke band die ontstaat binnen de organisatie. “Chirowiet ben je voor het leven”, zegt hij. Carl is al lid sinds zijn elfde en blijft betrokken bij de Chiro, ook nu hij volwassen is. “We organiseren elk jaar op 11 november zelfs een dagtrip voor alle oud-leiding, waar meer dan 100 mensen, soms ook zeventigers, op afkomen. Dat toont de sterke verbondenheid aan die we met elkaar hebben, ongeacht hoelang geleden je lid was.”

Terug- en vooruitblikken

Met het 90-jarig bestaan op de horizon, reflecteert Elia op de rijke geschiedenis van Chiro Don Bosco. “Wij zijn even oud als Chiro Vlaanderen zelf. Het is een eer om deel uit te maken van deze traditie”, zegt hij. “Onze jeugdbeweging is meer dan een hobby; het is een plek waar je jezelf kunt zijn, waar je kunt groeien en waar je vrienden maakt die een leven lang meegaan.”

De Dag van de Jeugdbeweging biedt een unieke kans om deze waarden uit te dragen. In Kortrijk zijn er tal van evenementen gepland, niet alleen op de dag zelf maar ook tijdens de nacht, waarin de jeugdbewegingen samenkomen om te feesten en de banden te versterken. “Kortrijk is van de jeugdbewegingen en de jeugdbewegingen zijn van Kortrijk”, aldus Elia, die oproept om samen te komen en te genieten van deze feestelijke gelegenheid.

Feest voor de toekomst

Terwijl Chiro Don Bosco terugkijkt op zijn indrukwekkende verleden, richt het zich ook op de toekomst. De leden zijn vastbesloten om de waarden en tradities van de Chiro voort te zetten en nieuwe generaties jongeren te inspireren. Sem en Elia, samen met hun medeleiding, staan klaar om de nieuwe leden te begeleiden en hen de magie van de Chiro te laten ervaren.

Met de Dag van de Jeugdbeweging in het vooruitzicht is het een perfect moment om te vieren, te verbinden en te groeien. Het belooft een dag te worden vol vreugde, trots en, bovenal, samenzijn. Zoals Elia het samenvat: “We zijn één grote familie, en dat willen we deze dag laten zien aan de wereld.”

Met het 90-jarig bestaan en de Dag van de Jeugdbeweging voor de deur, wordt het een feest om niet te missen en Chiro Don Bosco staat klaar om dit samen met alle jeugdbewegingen in Kortrijk te vieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier