Buurt Informatie Netwerk van Rekkem goooit de handdoek in de ring en schenkt kas aan asiel
Het Buurt Informatie Netwerk van Rekkem houdt na een jarenlange activiteit op met bestaan. Het netwerk, waarmee burgers en politie op een snelle manier informatie konden uitwisselen, kreeg geen ondersteuning meer van de politiezone, waarop werd besloten de stekker eruit te trekken. “Wat nog in onze kas zat, schonken we dan ook aan het lokale dierenasiel”, aldus Patrick Sandra.
Het netwerk, een samenwerking tussen burgers onderling en de politie, zag het levenslicht in de jaren 90. “Het waren vooral de overvallen van de Kappa-bende die hier de aanzet heeft gegeven. Een tijdperk waar heel wat handelaars schrik hadden om plots oog in oog te staan met de leden van de erg gewelddadige bende en waar men op verschillende manieren probeerde het onveiligheidsgevoel weg te werken. Het Buurt Informatie Netwerk was de meest succesvolle en deed jarenlang een uitstekend werk”, zegt Patrick Sandra (58).
Verdachte handelingen
Het BIN was de voorloper van sociale media, waarmee verdachte handelingen meteen wereldkundig werden gemaakt. “Het waren vooral de handelaars die er erg frequent gebruik van maakten”, gaat Patrick verder. “Neem het voorbeeld van vals geld of een winkeldief. Je merkt dat er iets niet pluis is, maar ondertussen is de dader al gaan vliegen. Je belt de politie meteen, maar in die tijd kan de boef al nieuwe slachtoffers hebben gemaakt. Via het BIN brachten handelaars elkaar op de hoogte en riepen ze op om extra waakzaam te zijn. In een later stadium werd de politie ook bij het BIN gevoegd en ontstond er een heuse wisselwerking. Indien de ordediensten informatie hadden die ons meteen kon helpen en criminele feiten kon vermijden, dan kregen we die doorgestuurd. Op onze beurt konden we dan ook weer helpen met het uitkijken naar mensen die door de politie werden gezocht.”
Patrick spreekt vooral in de verleden tijd, met reden zo blijkt. “Een drietal jaar geleden besloot de politie om zich weg te trekken uit die samenwerking”, klinkt het. “Ze gingen zich meer gaan toeleggen op nieuwe en andere technieken, waardoor het BIN voor hen niet langer nuttig was. Ergens begrijpen we dat natuurlijk wel, want van smartphones was er in de jaren 90 geen sprake. Nu is iedereen permanent met elkaar verbonden, wat toen ondenkbaar was en circuleert nieuws erg snel. Toch bleven we geloven in een erg directe samenwerking en hebben we nog drie jaar lang geprobeerd de zonechef te overtuigen, tevergeefs. Ondertussen zijn er wel al verschillende andere projecten en Facebookgroepen gelanceerd, maar een werking zoals het BIN zit er helaas niet meer in.”
Schitterende gift
De een zijn dood is de ander zijn brood en met de stopzetting van het netwerk is dit niet anders. De kas van het BIN werd leeggehaald en geschonken aan het stedelijk asiel De Knuffelpootjes, goed voor een bedrag van 1.800 euro. “Onze gebouwen worden van boven tot beneden volledig gerenoveerd”, lacht Brenda Devos (41). “Met deze schitterende gift kunnen we beginnen met het vervangen van onze betonnen vloeren, iets wat broodnodig was.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier