Budo Karate Oostende weer volop actief na lockdown

Bij Budo Karate Oostende kan je lid worden vanaf 8 jaar. © FRO
Redactie KW

Budo Karate Oostende, indertijd opgericht door Paul Duribreux, bestaat al meer dan 45 jaar en stond aan de bakermat van karate in België. Na het opheffen van de lockdown zijn de activiteiten weer opgestart.

Onder leiding van Paul Duribreux floreerde de club eind de jaren 80. Meerdere zwarte gordels werden gevormd en enkele leden waren lid van de nationale ploeg. Momenteel staat Budo Karate Oostende, met aandacht voor competitieve en recreatieve sporters, terug even ver als weleer met leden die deel uitmaken van de Vlaamse elite. Je vindt ook Belgische- en vice-Belgische kampioenen in de nieuwe dojo aan de Klokhofstraat. De lessen worden gegeven door VTS gediplomeerde trainers. Er wordt veel belang gehecht aan zelfdiscipline, respect voor anderen, hoffelijkheid en eerlijkheid. Je kan starten vanaf 8 jaar.

De coronacrisis zorgde voor een onaangename onderbreking. Begin mei werd de draad voorzichtig weer opgenomen met aangepaste training met de nodige afstand, dus zonder contact. Vanaf juli mocht er weer bijna normaal getraind worden.

Goud, zilver en brons

Voorzitter Franky Nierynck (43), al 33 jaar karateka, is blij dat er weer volop leven is in de dojo. “Onze club behaalde successen in de maanden voor de coronacrisis, met goud, zilver en brons op Belgische en Vlaamse kampioenschappen en mooie prestaties van onze leden die tot de Vlaamse selectie behoren op internationale tornooien in Duitsland en Tsjechië”, vertelt de voorzitter.

“We waren volop aan het genieten van onze successen toen Covid-19 toesloeg. We beseften vlug dat dit geen gewone griep was. Alles werd stilgelegd, net voor de lockdown. De gezondheid gaat voor alles. Een van onze trainers, Peter Wijnants, had het zwaar te pakken en heeft weken moeten vechten, iets wat hij best gewend is in de dojo, maar nu voor zijn leven. Hij was een van de eerste slachtoffers in Oostende .”

Bezig blijven

De clubactiviteiten lagen weken stil, maar de leden konden zich fit houden via het internet. De federatie trachtte via een app karate-lessen aan te bieden.

“De eerste dag na de hervatting was iedereen wat onwennig. Dat duurde echter niet lang”, vervolgt Franky Nierynck. “We hopen in augustus toch nog examens te kunnen organiseren, zodat enkele leden kunnen verhogen naar een nieuwe kleur, een nieuwe gordel, nieuwe dan. Door de coronacrisis hebben we geen leden verloren, integendeel we hopen nieuwe leden te mogen begroeten. Enkele gratis lessen worden steeds aangeboden.”

Als alles weer ‘normaal’ wordt, mag Budo Karate Oostende in januari 2021 uitpakken met de organisatie van het Vlaams Kampioenschap in de Mister V-Arena, met meer dan 600 deelnemers.

BUDO KARATE OOSTENDE IN EEN NOTENDIOP

Opgericht in: begin jaren 70.

Voorzitter: Franky Nierynck 0497 44 97 27.

Contact: info@karate-oostende.be Instagram @budokarateoostende.

Secretariaat: vzw BKO, Dahlialaan 14, 8400 Oostende.

Ondervoorzitter: Peter Wynants.

Secretaris/Penningmeester/Sportief beleid: Emanuel Misselyn.

Jeugdcoördinatie: Franky Nierynck, Emanuel Misselyn.

Thuisbasis: Dojo Klokhofstraat Oostende-Zandvoorde, training op dinsdag, donderdag en zaterdag.