Bond van postzegelverzamelaars draait op volle toeren: “Eens je gebeten bent, is het voor heel je leven”

Marc Maddens, Ronald Kimpe, Roeland Versavel en Michel Ledeine van de Roeselaarse KVBP.© (Foto Stefaan Beel)
Marc Maddens, Ronald Kimpe, Roeland Versavel en Michel Ledeine van de Roeselaarse KVBP.© (Foto Stefaan Beel)
Redactie KW

Op 21 april viert de Roeselaarse afdeling van de Koninklijke Vlaamse Bond van Postzegelverzamelaars (KVBP) haar 75-jarig bestaan. Voor de leden blijft het een boeiende en meeslepende hobby waar ze heel wat tijd en de nodige centen in steken.

Vlak na de tweede wereldoorlog werden de VBP-leden van Roeselare, Beveren, Izegem en Rumbeke uitgenodigd voor een stichtingsvergadering. “Cyriel Reynaert nam zowat een halve eeuw de voorzittersscepter in handen en werd achtereenvolgens opgevolgd door Robert Devos, Albert Vercruysse en tenslotte Erik Van Maele. Ook Roeland Versavel neemt al 60 jaar de functie van penningmeester waar. “Als je gebeten wordt door die postzegelmicrobe, blijf je dat meestal voor de rest van je leven”, zegt Marc Maddens. “Het verzamelen op zich is enorm boeiend. Ik ben al sinds de jaren zeventig in de club. Mijn vader was postzegelverzamelaar. Zijn interesse heb ik overgenomen en enkele jaren later zijn volledige verzameling. In die periode moesten afgestempelde zegels nog afgeweekt worden van de enveloppen. Omdat de stempel zo belangrijk is, sparen we tegenwoordig de volledige omslag. Er wordt gekeken naar de kwaliteit van de stempel. De plaats waar de zegel afgestempeld is, moet duidelijk leesbaar zijn en bepaalde exemplaren zijn waardevoller omdat ze juist een speciale stempel hebben. Veel verzamelaars gaan bewust voor de postfrisse zegels. Dat zijn twee verschillende markten”, weet Marc. “Sommigen sparen alles rond een thema. Het opzoeken van die geschiedkundige achtergrond, is één van de boeiende facetten van onze hobby.”

De postzegelliefhebberij zal nooit uitsterven

Kristalalbums

“Reeksen die uitgegeven zijn in de jaren 40, 50 en 60 zijn het meest waardevol, omdat er in die periode in België een economische crisis heerste en er minder zegels werden gedrukt. Hoe ouder je zegel, hoe beter hij bewaard moet worden. Op kamertemperatuur in een droge ruimte is dit ideaal. Tegenwoordig heb je trouwens speciale kristalalbums.” Deze liefhebberij zal volgens Marc nooit uitsterven omdat bepaalde mensen postzegelverzamelingen opkopen als belegging. “Elk lid ontvangt voor het beperkte ledenbedrag van 20 euro het bondsorgaan De Postzegel, waar alle nieuwe uitgiften van Europa terug te vinden zijn. Daarnaast krijg je ons eigen tijdschrift Post en Zegel, kan je deelnemen aan de maandelijkse bijeenkomsten en mag je ook gratis alle KVPB-vergaderingen in andere Vlaamse steden bijwonen. Normaal duurt die bijeenkomst van 10 tot 12 uur maar veel leden komen vroeger om een klapke te doen of onder elkaar te ruilen. Op het einde van de bijeenkomsten is er dan een ruilverkoop via opbod. In ons lokaal is er ook een bibliotheek met lectuur rond postzegels die je kunt uitlenen. Je vindt er ruim driehonderd boeken en catalogussen van alle zegels.”

Vaticaan

Marc weet zelf niet hoeveel postzegels hij heeft. “Ik heb wel alle uitgegeven Belgische zegels vanaf het ontstaan van ons land. Mijn zoon is ook geïnteresseerd maar heeft weinig tijd. Bij het overlijden van een filatelist, gaat zijn verzameling meestal naar één van zijn kinderen, naar een familielid of wordt het te koop aangeboden.” Een ander voordeel van onze vereniging zijn onze groepsaankopen. Als Israël of het Vaticaan nieuwe zegels uitgeeft, koopt de club er aan voor haar leden. Als je dit als individu doet, kost je dit veel meer. We werken goed samen met de andere Roeselaarse postzegelverenigingen. Er heerst geen concurrentie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier