Bij Wijnakademie Oinos vzw staat kwaliteit centraal

Het bestuur en enkele van de leden. (foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Belgische Wijnakademie Oinos uit Oostende organiseert jaarlijks wijnavonden en occasioneel uitstappen naar wijnstreken. Corona zorgt echter voor een ongezien verenigingsjaar. Voorzitter Geert Vanderbeke hoopt op snelle beterschap. “Een degustatie virtueel organiseren, is een onmogelijke opdracht.”

De Belgische Wijnakademie ‘Oinos’ klinkt niet bij iedereen even bekend in de oren, maar toch bestaat de vereniging al sinds 1976. Ze werd opgericht onder impuls van André Servaes, oud-voorzitter van de Belgische Wijngilde afdeling Kust. André had een vijftiental diploma’s op zak van Franse confréries en was hoofdleerkracht zaal in de Oostendse Hotelschool. “Hij wou met enkele gelijkgezinden een nieuwe wijnvereniging stichten met als doel wijn te degusteren onder deskundige leiding. Hij wist maar al te goed wat goede wijn was”, legt huidig voorzitter Geert Vanderbeke uit. “Daarnaast wou hij er ook in gezellige kring kunnen over spreken. De naam ‘Oinos’ is Grieks voor wijnleer. Met de naam wou hij duidelijk maken dat het geen gewone wijnvereniging was zoals dertien in een dozijn, maar dat het doel vooral was om wijn in het algemeen te leren kennen, ontdekken en te bespreken.”

Met open geest

Het bestuur bestaat uit Geert als voorzitter, Guy Servaes als secretaris, Patrick Verstraete als wijnmeester, Marleen Dejonckheere als schatbewaarder en Miguel Major als event-organisator. “We zijn sowieso mensen die graag een glas wijn drinken, maar er ook graag iets over willen leren”, gaat Geert verder. “We drinken wijn omdat die lekker en goed gemaakt is, niet omdat er een bepaalde naam op het etiket staat. We gaan daarbij echter wel uit van kwaliteit. Niet alleen Franse wijnen komen aan bod. Ook Italiaanse, Spaanse, Chileense, Argentijnse, Hongaarse of Bulgaarse wijnen kunnen zeer lekker zijn. Het hoeven daarom niet altijd bekende namen te zijn. Het gaat er vooral om dat we met een open geest een fles wijn degusteren en er onze mening over kunnen geven.”

We drinken wijn omdat die lekker en goed gemaakt is, niet omdat er een bepaalde naam op het etiket staat

Geert werd in 1982, zes jaar na de oprichting van de vereniging, lid van Oinos. 16 jaar later werd hij ondervoorzitter, nog eens acht jaar later werd hij verkozen tot voorzitter. “Hij kreeg de liefde voor wijn te pakken door zijn schoonvader. “Mijn schoonvader ging lekkere wijn halen in een winkel in de Alfons Pieterslaan en liet me ervan proeven. Dat smaakte duidelijk naar meer. Wat later kwam ik in contact met de vereniging en zo leerde ik veel over wijnen.”

Smaken in balans

“Wat de definitie is van een goede wijn? Dat hangt af van persoon tot persoon”,zegt Geert. “Dat kan een goedkope of een duurdere wijn zijn. Men moet vooral het verschil kunnen maken tussen een goed gemaakte wijn en een flutwijn. De balans tussen de smaken in je mond is daarbij erg belangrijk. Vooral tussen de zuren, suikers en bitter en de wijn moet een aangename kleur hebben. Het is een combinatie van verschillende factoren. Als de combinatie van het geheel in orde is, dan heb je een goede wijn. Het is vooral persoonlijk. Ik heb bijvoorbeeld een heel ander smaakpalet dan mijn echtgenote. Ik hou van bitter en zij niet. Dan ga ik andere wijnen lekkerder vinden dan zij. Maar dat neemt niet weg dat ze wel een mening kan hebben over die wijn. Er is een Frans spreekwoord: les goûts et les couleurs ne se discutent pas. Dat betekent dat iedereen een eigen, eerlijke mening over de kleur en de smaak van de wijn mag hebben.”

Jaarlijks organiseert de wijnacademie vier wijnavonden, telkens met een eigen thema. Het coronavirus gooide echter roet in het eten. “Onze laatste wijnavond dateert ondertussen van februari”, gaat de voorzitter verder. “Met meerdere mensen samenkomen in onzekere tijden leek ons niet aan de orde. Daarom hebben we in maart, nog voor de lockdown, onze geplande wijnavond afgelast. Toen de lockdown een feit was, wisten we ook dat het de terechte beslissing was. Nadat de versoepelingen werden ingezet, speelden we even met het idee om in juni een wijnavond te organiseren, maar daar stapten we uiteindelijk toch vanaf. We hebben wel nog enkele virtuele momenten gehad waarbij we onze leden achter het scherm samenbrachten via een online platform. Ook onze bestuursvergaderingen laten we op dit moment zo doorgaan. Hoe de toekomst eruit ziet? Het wordt vooral afwachten hoe de situatie zal evolueren. Een degustatie virtueel organiseren, is een onmogelijke opdracht. Dit jaar zullen we wellicht geen wijnavonden meer organiseren. Net als iedereen wachten ook wij af.”

Oinos

Voorzitter: Geert Vanderbeke, lid sinds 1982, ondervoorzitter sinds 1998 en voorzitter sinds 2006.

Jaar van oprichting: 1976

Aantal leden: Naast de 5 bestuursleden telt de vereniging nog 27 leden.

Lokaal: Vroeger had het gezelschap hun lokaal in Ter Streep. Tegenwoordig komen ze samen in Bistro Toope op de Groentemarkt.

Info: via de facebookpagina ‘Belgische Wijnakademie Oinos vzw’.