Bestuur Badmintonclub Tielt zat niet stil tijdens coronacrisis

foto WME
Redactie KW

Voor veel verenigingen is 2020 een jaar om snel te vergeten. Vele activiteiten werden geannuleerd of de werking van de vereniging werd zelfs volledig stopgezet. Voor de Tieltse badmintonclub wordt het internationale tornooi in september heel onzeker.

“Aangezien badminton bijna uitsluitend een binnensport is, hebben de afgelopen maanden voor onze club en voor de sport in het algemeen wel serieuze gevolgen gehad”, vertelt voorzitter Filip Deschepper. “Om de leden toch iets te kunnen aanbieden, organiseerden we bij het versoepelen van de maatregelen een conditietraining buiten. Het was een initiatief van onze jeugdtrainster Sarah Van den Eeden. Toen we later ook weer binnen mochten trainen, lieten we ook deze kans zeker niet onbenut: we werkten met een reservatiesysteem voor de spelers en hielden ook rekening met afstand. Dit weerhield de leden er niet van om terug een pluimpje te komen slaan. Gelukkig stelde de sportdienst de sporthal open in juli, zodat we extra speelmomenten hadden.”

Ook het bestuur zat tijdens de crisis niet stil. “We lanceerden de afgelopen maanden onder andere een enquête waarmee we onze leden mee aan het werk zetten. Aan de hand van hun antwoorden zijn we bezig om bij te sturen waar het nodig blijkt.”

Voorwaarden

Op 12 maart werden alle activiteiten stopgezet. “De interclubcompetitie viel in één klap stil, maar dat is niet onze eigen organisatie. Buiten een gemiste kampioenstitel heeft dit niet tot inkomstenverlies geleid. Wel organiseren we jaarlijks in september ons internationaal tornooi. Het is met argusogen uitkijken naar de maatregelen die we hiervoor zullen moeten nemen, maar de kans is reëel dat het dit jaar niet zal kunnen doorgaan. Het tornooi is een van onze voornaamste bronnen van inkomsten, dus bij een afgelasting volgt automatisch een serieus inkomstenverlies”, aldus Filip. “Gelukkig hebben we sinds vorig seizoen met studiebureau Endes en Badmintonshop Houthoofd twee nieuwe sponsors aan boord. In februari kon ons recreantentornooi wel nog plaatsvinden, maar andere organisaties zoals het clubweekend en de jaarlijkse barbecue zagen we in het water vallen.”

Maar na regen komt zonneschijn en kan er weer aan badminton worden gedacht. “We hebben de heropstart beleefd met veel enthousiasme, maar ergens toch met een bang hartje. Er waren veel voorwaarden waar we moesten aan voldoen. Natuurlijk wilden we het beste voor onze leden. Het is een cliché, maar de gezondheid van onze leden staat uiteraard voorop”, zegt Filip.

“We beleefden de heropstart met veel enthousiasme”

Het eerste speelmoment verliep dan ook heel voorzichtig. “In het begin mochten er maximaal 24 spelers binnen en waren er maar acht personen ingeschreven. Vanaf de tweede week was de schrik duidelijk weg, want alle plaatsen zijn ondertussen telkens in een mum van tijd gereserveerd”, weet Filip. “Het ziet er niet naar uit dat er de komende weken nog veel versoepelingen zullen aankomen. In deze omstandigheden is een normale werking uitgesloten. Vanuit het bestuur hebben we alvast al voorbereidingen getroffen op het komende seizoen. Zo hebben we voor de huidige leden die in september hun lidmaatschap verlengen een korting van 20 euro voorzien. Verder is het tijdens de vakantieperiode altijd voorbereiden op het volgende seizoen, maar dat was nu toch wel moeilijk. Eén ding is zeker: je beseft pas hoe waardevol alles is als je het een lange tijd moet missen. Hopelijk mogen we snel weer iedereen gezond ontmoeten.”

Helpende handen

“De coronacrisis heeft er flink ingehakt. Mochten we op het einde van het jaar terug kunnen gaan naar het vroegere normaal, dan zou ik al heel tevreden zijn. Desnoods met nog wat extra maatregelen. Maar eerlijk? Ik denk dat we ons moeten voorbereiden op het nieuwe normaal, wat dat ook moge zijn”, meent de voorzitter.

foto WME
foto WME

De club zegt zeker geen neen tegen helpende handen. “Als er nauwelijks gespeeld kan worden en er niets mag georganiseerd worden, is er bij ons niet veel nood aan extra hulp. Eenmaal we weer de normale activiteiten kunnen opstarten, is alle hulp wel welkom. Mensen die willen helpen, kunnen altijd een bestuurslid aanspreken die op een speelavond aanwezig is, of een mailtje sturen”, besluit voorzitter Filip Deschepper. (KeMa)

Opgericht: in 1985.

Voorzitter: Filip Deschepper.

Ledenaantal: 130.

Lokaal: Sporthal Tielt

“Badmintonclub Tielt is een club voor iedereen. Leeftijd, geslacht, afkomst, recreant of competitiespeler…: bij ons is iedereen welkom. Verder dragen we ook fairplay en kameraadschap hoog in het vaandel.”

Info: www.bctielt.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.