Adoptieplechtigheid op Adegem Canadian War Cemetery: “Dankbaar voor grote interesse”

Alles bij elkaar rusten op het Adegem Canadian War Cemetery 1.158 militairen, waarvan 838 Canadezen, 234 Britten, 33 Polen, 3 Australiërs, 2 Nieuw-Zeelanders, 2 Fransen en 48 onbekende militairen. © MIWI
Michel Wijne
Michel Wijne Medewerker KW

Op het Adegem Canadian War Cemetery vond de zesde editie plaats van de ‘Adoptieplechtigheid’, een serene ceremonie waarop individuele burgers, families, verenigingen, scholen en openbare besturen via vzw België-Canada een graf van een gesneuvelde geallieerde militair kunnen adopteren.

“Deze keer werden er 114 nieuwe graven geadopteerd. Alles bij elkaar zijn nu 673 van de 1.158 graven op het Adegem Canadian War Cemetery geadopteerd”, zegt ondervoorzitter Frank Raeman.

Aan het begin van de plechtigheid nam de coördinator van de adoptieplechtigheid Philip Demunter even het woord. Na een korte historische schets over de eerste maanden van de bevrijding had hij het onder meer over Switch Back, de bevrijdingsoperatie die op 6 oktober 1944 ten noorden van Maldegem van start ging.

Adoptieprogramma

“Na vier weken van bittere gevechten in helse weersomstandigheden en op moeilijk terrein worden op 3 november Heist en Zeebrugge als laatste Belgische gemeenten bevrijd en is de scheldemonding vrij van Duitsers”, aldus Philip Demunter. “Tijdens Operation Switchback sneuvelden meer dan 800 geallieerden en meer dan 1.300 Duitse soldaten. De meeste geallieerden vonden op het Adegem Canadian War Cemetry hun laatste rustplaats, samen met honderden kameraden die het leven lieten in eerdere en latere gevechten. Alles bij elkaar rusten hier 1.158 militairen, waarvan 838 Canadezen, 234 Britten, 33 Polen, 3 Australiërs, 2 Nieuw-Zeelanders, 2 Fransen en 48 onbekende militairen”, klonk het.

In 2017 kreeg vzw België-Canada van de Commonwealth War Graves Commission de toelating om op het Adegem Canadian War Cemetery een adoptieprogramma op poten te zetten.

Lid worden

“Met dit initiatief willen we zoveel mogelijk mensen betrekken bij het in stand houden van de herinnering aan de hier begraven jongemannen die hun leven gaven voor onze vrijheid”, vertelt bestuurslid van vzw België-Canada, Philip Demunter. “Van de 1.158 graven op het Adegem Canadian War Cemetery werden er tot op vandaag 58 procent geadopteerd. We kunnen als vzw België-Canada dan ook alleen maar trots zijn en vooral ook heel dankbaar voor de grote interesse voor ons adoptieprogramma.”

Lid worden van vzw België-Canada kost 15 euro voor de eerste persoon van een gezin en 10 euro voor de partner of andere leden van het gezin. Het lidgeld kan gestort worden op het rekeningnummer BE15 1030 4206 5130. “Leden steunen actief onze werking, beslissen mee in de jaarvergadering en genieten bovendien van prijsvermindering bij deelname aan onze activiteiten”, klinkt het bij vzw België-Canada.

Meer info op www.belgiumcanada.net.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier