Abelenaars willen hun eerste dorpsplein crowdfunden
De Abelenaars dromen al jaren van hun eerste plein ooit in het grensdorp Abele. Ze hebben nu eindelijk een locatie gevonden die gebruikt mag worden. Een groep vrijwilligers zal het ‘droomplein’ zelf aanleggen en vraagt de nodige centen aan de andere dorpsgenoten.
“Onze dorpsstraat ligt pal op de grens tussen Poperinge en Boeschepe. De straat heet Abeleplein, maar ons dorp heeft nooit een echt plein gehad. En daar willen wij nu verandering in brengen. Er is nood aan een ontmoetingsplaats”, zegt Patrick Samyn, lid van het bewonersplatform van Abele.
De bewoners kijken al jaren uit naar een stuk grond tegenover de kerk aan de Belgische kant van het Abeleplein. “Dat perceel ligt er verwaarloosd bij, maar is nog in privéhanden”, aldus Patrick. “We krijgen zelfs geen toestemming om er een pop-up plein van te maken door een aanslepende erfeniskwestie. Wij willen daar niet meer op wachten en vonden intussen een nieuw stuk grond aan de overkant van de straat in Boeschepe.”
Picknicken en petanque
Het gaat om een weiland achter de kerk, dat deels in handen is van Boeschepe en deels in privéhanden, maar hier geven de eigenaars wél toestemming. De Abelenaars willen er nu een ‘droomplein – lieu des rêves’ van maken en zijn bereid om zelf de handen uit de mouwen te steken. “We willen er een biodivers landschap van maken met een ontmoetingsplaats, avontuurlijke speelzone, poel, picknickplek en petanqueveld”, zegt Patrick.
De betrokken gemeenten bemiddelen en ondersteunen waar nodig, maar een groot deel van de centen moet van de dorpelingen zelf komen. “We zoeken 5.000 euro en hopen dat bedrag binnen enkele weken op te halen bij onze 600 Belgische en 100 Franse dorpsgenoten. Als we het doelbedrag halen, legt Landschapsfonds Westhoek nog 5.000 euro extra bij. Daarnaast krijgen we een Europees subsidiebedrag van 10.000 euro en 5.000 euro van de Koning Boudewijnstichting. Om nog kans te maken op die Europese subsidie moet de eerste spade tegen eind augustus in de grond.”
Het nieuwe plein is een opmerkelijk voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking en integratie. De grens door Abele ligt er al meer dan 300 jaar. “De oude Abelenaars aan Franse zijde spreken nog oud Vlaemsch, maar de nieuwkomers niet waardoor het contact soms moeilijk verloopt. Op dit droomplein zullen Belgen en Fransen elkaar beter leren kennen.”
(TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier