29ste jaarboek Ambacht Maldegem is een feit

Het Ambacht Maldegem stelde zijn 29ste jaarboek voor. © MIWI
Michel Wijne
Michel Wijne Medewerker KW

Tal van liefhebbers zakten af naar de concertzolder van Oud St. Jozef voor de traditionele voorstelling van het jaarboek van het Ambacht Maldegem.

Al voor de 29ste keer kropen tal van heemkundigen in hun pen om de geschiedenis van Maldegem vast te leggen voor het nageslacht. Ook deze keer bevat het boek mooie verhalen en degelijke feiten uit lang vervlogen tijden.

85 gesneuvelden

Ondanks zijn 86 lentes schreef ook Walter Notteboom samen met Jozef Dobbelaere weer een mooi stuk met de titel ‘Soldaten van het 7de Jagers te Voet en 1ste Karabiniers gesneuveld in mei 1940 in Adegem’. Walter en Jozef hebben het onder meer over het einde van de Achttiendaagse Veldtocht. “Op 28 mei 1940 zwijgen de wapens”, vertelt Walter. “In de dagen die volgen worden 85 gesneuvelden opgehaald in de zone ten westen van het Kanaal van Schipdonk. Ze worden voorlopig begraven voor de kerk van Adegem. Familieleden worden uitgenodigd voor de identificatie; vrij vlug volgt voor de meesten de repatriëring naar hun plaats van herkomst. Adegem sluit de getroffen families in de armen en zorgt in de volgende jaren bij de herdenkingen voor een warm onthaal. Voor de 22 ‘blijvers’ wordt een ereperk opgericht”, aldus Walter Notteboom.

Vrijheidsboom

Met drie stukken droeg ook voorzitter Marc Martens weer zijn steentje bij. In zijn bijdrage ‘De vrijheidsboom onteerd te Middelburg, 1795’ blikt hij terug op een bijzonder gebruik. “Onder het Frans bewind moest er op elk gemeentelijk marktplein een vrijheidsboom geplant worden”, vertelt Marc Martens. “Rond die boom werden ceremonies gehouden, werd er gedanst en werden er eden gezworen. Het neerhalen van de vrijheidsboom in Middelburg en hem beroven van de muts die op zijn top sierde, was dan ook iets als heiligschennis”, weet de voorzitter van het Ambacht Maldegem.

Info:www.ambachtmaldegem.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier