Vanaf 14 oktober Festival van de Architectuur in Oostende
Dat architectuur meer is dan huisjes kijken, bewijst het tweejaarlijkse Festival van de Architectuur, waarvoor Oostende gaststad is van 14 tot 17 oktober. Na Antwerpen en Gent figureert Oostende bij deze derde editie niet alleen als decor, maar ook als studiemateriaal voor deze vierdaagse met als thema ‘In transit’.
In transit is Oostende wel, doorheen haar hele geschiedenis en tot op vandaag. Neem alleen al de verwoestende stormvloeden in het verleden, de dagelijkse ebbe en vloed of de passage van miljoenen mensen: kanaalreizigers, vluchtelingen, toeristen, aangespoelden, bezetters… Voor velen is de stad ook een terminus. Tal van schrijvers, kunstenaars, politici… vonden hier een tijdelijk schuiloord of een aangename residentie.
Uitdagingen
De centrale vraag van het festival wordt: Hoe kan architectuur een antwoord bieden op de uitdagingen van onze snel veranderende wereld? Het kerende klimaat, vergrijzing, superdiversiteit, dekolonisatie: veel van de transities die we doormaken, hebben ook hun weerslag in hoe we leven, wonen, bouwen.
Coördinator van het Festival Rosan Meijer: “We nodigen iedereen uit om samen na te denken en ervaringen uit te wisselen over hoe we onze omgeving kunnen afstemmen op de uitdagingen en kansen die deze snelle transities met zich meebrengen: ontwerpers, beleidsmakers, kunstenaars, maar vooral ook het grote publiek en de Oostendenaren.”
Dat gebeurt in workshops, (architectuur-)wandelingen, voorstellingen, gesprekken… Zo neemt beeldend kunstenaar en architect Max Kesteloot je mee op een avondwandeling langs verloren plekken, vertelt Marc Dubois over een halve eeuw Oostende en timmeren de Gezusters Hirngespinst samen met kinderen aan de wereld van morgen. Tijdens een internationaal colloquium inspireren experten en ervaringsdeskundigen met mogelijke antwoorden die architectuur kan bieden.
De Grote Invitatie
Met ‘De Grote Invitatie’ nemen drie Oostendse wijken ook actief deel aan het festival. In Mariakerke, de Vuurtorenwijk en het Westerkwartier engageerden zich een aantal buurtbewoners, binnen een eigen vereniging, om samen het potentieel van hun wijk onder de loep te nemen. Deelnemers zijn de Stadsmariniers, Buurtwerk Vuurtorenwijk, ontmoetingscentra ‘t Viooltje en De Ballon, Het Stadsatelier, De Grote Post, Klein Verhaal, De Oostendse Haard, Hangtime, VLIZ, KAAP en Mu.ZEE.
In vijf workshops komen ze nu tot concrete voorstellen en projecten voor de toekomst. Op zaterdag 16 oktober stellen ze hun projecten voor aan het publiek en mogelijke partners die mogelijkheden zien in een concrete realisatie ervan.
Op zondag 17 oktober verlegt het Festival zijn grenzen naar de Dag van de architectuur. Niet enkel in Oostende, maar over heel Vlaanderen en Brussel kan je dan binnenwandelen in bijzondere gebouwen en ontwerpbureaus. Voor Oostende is dat het woonzorgcentrum De Drie Platanen. Het volledige programma van die dag vind je op festivalvandearchitectuur.be.
Alle info over het vierdaagse festival: www.festivalvandearchitectuur.be.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier