Van ijspiste tot sporthal: in West-Vlaanderen wordt straks op deze 22 locaties gevaccineerd
De kogel is door de kerk: West-Vlaanderen krijgt 22 vaccinatiecentra verspreid over de hele provincie. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en zijn collega van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) hebben vrijdagmiddag alle locaties bevestigd. Voor heel Vlaanderen gaat het om 94 vaccinatiecentra. “Samen vormen ze de stevige ruggengraat van onze vaccinatiecampagne”, stelt minister Beke.
1. Waarom deze locaties?
2. Liggen deze locaties vast?
Nu wel. De Vlaamse regering heeft vrijdagmiddag alle voorstellen van de eerstelijnszones en lokale besturen bekeken en definitief goedkeuring verleend. Op Spiere-Helkijn na – waar burgemeester Dirk Walraet (LB) wil vasthouden aan een eigen gemeentelijke vaccinatiepost – kennen alle gemeenten dus de plek waar straks geprikt zal kunnen worden.
Sommige eerstelijnszones kiezen momenteel voor één centrum of werken samen. Daarnaast heeft een aantal gemeenten gekozen om aan te sluiten bij het vaccinatiecentrum van een andere eerstelijnszone, onder meer omwille van nabijheid. In West-Vlaanderen is Middelkerke, dat aansluit bij het vaccinatiecentrum in Oostende, een concreet voorbeeld. Dit kan enkel mits goede afspraken, want dit heeft ook impact op de financiering.
3. Vanaf wanneer wordt er gevaccineerd?
Tegen 15 februari moeten de centra, met behulp van de evenementensector, klaargestoomd worden voor gebruik. Midden februari zal een dry-run georganiseerd worden, een generale repetitie zeg maar. Uiterlijk begin maart zal daar effectief gevaccineerd moeten worden. Al hangt alles natuurlijk af van de beschikbaarheid van de vaccins in ons land.
Volgens de huidige plannen komen vanaf maart alle 65-plussers en volwassen risicopatiënten in aanmerking voor een prikje. In april volgen dan de nog te bepalen essentiële beroepen, vanaf juni komt de brede bevolking aan de beurt. Wie jonger is dan 18 jaar krijgt voorlopig geen coronavaccin.
De locaties van de vaccinatiecentra zullen toegevoegd worden aan helpdehelpers , zodat burgers zich via die weg kandidaat kunnen stellen om te helpen. Vanaf volgende week zal dit mogelijk zijn. Sommige eerstelijnszones doen nu ook al een oproep naar vrijwilligers. Zowel medisch geschoold personeel als mensen voor de logistiek en administratie zullen nodig zijn om de vele vaccinatiecentra vlot draaiende te houden.
4. Hoe weet ik wanneer ik kan langsgaan?
Het Agentschap Zorg en Gezondheid zal een persoonlijke uitnodiging met een voorgesteld moment van vaccinatie versturen per brief, per sms of per e-mail. Wie dat wil, kan zich daarna digitaal of telefonisch registreren. Past de dag van afspraak niet, dan kan je een ander tijdstip kiezen. Wie niet reageert op de oproep, mag een tweede uitnodiging vanuit het lokale bestuur verwachten. Vaccinatie blijft uiteraard wel een vrijwillige keuze, al roepen alle politici iedereen op zich te laten inenten. Voor de tweede noodzakelijke dosis zal een gelijkaardige procedure worden doorlopen.
5. Wat als ik niet tot op de locatie raak?
Voor mensen die niet mobiel zijn, zullen vaccinatieteams aan huis worden ingeschakeld. Daarnaast zullen ook de lokale besturen en eventueel taxidiensten of bussen van De Lijn worden gebruikt om mensen die moeilijkheden ervaren naar de vaccins te brengen.
6. Wie zal dit alles betalen?
Correctie: Op onze kaartjes stond dat Ardooie tot de eerstelijnszone RITS behoort. Dat klopt niet en werd intussen aangepast. Ardooie behoort wel tot de eerstelijnszone Midden-West-Vlaanderen. Inwoners van de gemeente zullen zich in Expo Roeselare kunnen laten vaccineren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier