Van ‘Den Osse’ tot ‘Klokke Roeland’Eerst 500 jaar café, nu vastgoedkantoor van de toekomst

Zaakvoerder Emmanuel Louf© SLW
Zaakvoerder Emmanuel Louf© SLW
Stefaan Lernout

Sinds 20 april heeft vastgoedkantoor Habitat zijn intrek genomen in het voormalig café Klokke Roeland. “We hebben gedeeltelijk de charme van het vroegere café behouden”, zegt zaakvoerder Emmanuel Louf. “Het is mijn droom om een echte vastgoed-community te creëren. Het vroegere café, centraal gelegen, is de eerste Habitat-hub waar makelaars elkaar ontmoeten.”

Op iedere hoek een café, zo was het vaak vroeger. Waarom was het hoekcafé zo populair? Vrienden die van de kerk of het werk kwamen en die elk een andere richting uit moesten konden zo nog samen een laatste glas drinken vooraleer hun wegen splitsten. Dat is een van de verklaringen. Eén van die legendarische Wevelgemse hoeken is waar tot voor kort “Klokke Roeland” was gevestigd.

Legendarisch, dus moet er wel een verhaal over bestaan. Ludo Vanhove van heemkundige kring Wibilinga schreef de geschiedenis van “ Klokke Roeland in vogelvlucht” .

Daaruit blijkt dat die geschiedenis een boeiend verhaal vormt, waarbij op die hoek verschillende herbergen en brouwers zich in de loop der tijd vestigden. Het herbergverhaal eindigt in 2020 wanneer Immo habitat het pand opkoopt om er zijn kantoor in onder te brengen. Het begint ongeveer 500 jaar vroeger. Dan wordt melding gemaakt van brouwerij ‘Den Osse’. Diezelfde naam duikt op in een renteboekje van de heerlijkheid Wevelgem uit 1760 waarbij de herberg Sinte Barbara vermeld wordt als het samengaan van twee eerdere herbergen: “den Noble ende den Osse”.

Sinte-Barbara

De herberg – waar er rond 1700 ook een bolletra was – kreeg die naam omdat de Gilde der Bosseniers, een schuttersgilde, er hun lokaal hadden. Hun patroonheilige was Sint-Barbara, vandaar. Rond 1806 bouwde de toenmalige uitbater van ‘Sinte Barbara’ langs de zuidkant van de steenweg Kortrijk-Menen een nieuwe herberg met als uithangbord ‘Het Nieuwe Sinte Barbara’, de huidige herberg Sint Barbara. Het kan in die jaren voor nogal wat verwarring gezorgd hebben.

 © gf
© gf

In 1934 werd de herberg die ondertussen verschillende namen had gekregen en toen café l’ Union heette en waarvan het echtpaar Gerard Margodt en Odila Vanbutsele de eigenaars waren, het clublokaal van véloclub “De Leiegalm”. Als gedreven wielerliefhebber lag Gerard samen met enkele andere vooruitziende handelaars zoals Georges Matthys en de plaatselijke renner Gaston Rebry aan de basis van de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem.

Gentse Stormklok

De naamsverandering ‘In Roeland’ moet vermoedelijk ook uit die periode dateren. Klokke Roeland was een stormklok van het Gentse Belfort. Eén van de verklaringen voor de nieuwe naam volgens Ludo Vanhove, is dat dit een soort eerbetoon aan de stad Gent voor de goede samenwerking bij de organisatie van Gent-Wevelgem was. Na de oorlog, in 1944, werd de veloclub Het Vliegend Wiel opgericht die verder de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem organiseerde met als lokaal ‘In Roeland’.

In 1960 werd de Vanackerestraat vanaf de hoek Lode De Boningestraat tot aan de huidige parking voor het gemeentelijke zwembad verbreed. Op de nieuw aangelegde hoek kwam een nieuwe herberg met als uithangbord ‘Klokke Roeland’. In de volksmond sprak men al vlug van ‘De Trapkes’ omdat men verschillende treden moest overwinnen alvorens men de toog bereikte.

Vastgoed-community

Sinds 20 april heeft vastgoedkantoor Habitat zijn intrek genomen in het voormalig café Klokke Roeland. “We hebben gedeeltelijk de charme van het vroegere café behouden”, zegt zaakvoerder Emmanuel Louf. “De trapkes natuurlijk, maar ook de toog en de gezellige ruimte naast de toog. We hebben het geheel omgedoopt tot co-working hub met een uniek design interieur. Het nieuwe pand staat ook voor een andere aanpak. De vitrinebordjes, de stijve communicatie, het beperkt klantencontact en de cowboystijl van sommigen was niets voor mij.”, zegt Louf. “Het is mijn droom om een echte vastgoed-community te creëren. Het vroegere café, centraal gelegen, is de eerste Habitat-hub waar makelaars elkaar ontmoeten.”

Tegen eind dit jaar wil Habitat tien makelaars aanwerven en het concept uitbreiden naar andere centrumsteden in Vlaanderen.

WEVELGEM – Sinds 20 april heeft vastgoedkantoor Habitat zijn intrek genomen in het voormalig café Klokke Roeland. “We hebben gedeeltelijk de charme van het vroegere café behouden”, zegt zaakvoerder Emmanuel Louf. “De trapkes natuurlijk, maar ook de toog en de gezellige ruimte naast de toog. We hebben het geheel omgedoopt tot co-working hub met een uniek design interieur. Het nieuwe pand staat ook voor een andere aanpak. De vitrinebordjes, de stijve communicatie, het beperkt klantencontact en de cowboystijl van sommigen was niets voor mij.”, zegt Louf. “Het is mijn droom om een echte vastgoed-community te creëren. Het vroegere café, centraal gelegen, is de eerste Habitat-hub waar makelaars elkaar ontmoeten.”

Tegen eind dit jaar wil Habitat tien makelaars aanwerven en het concept uitbreiden naar andere centrumsteden in Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier