Vaccinatiecentrum Menen heeft elf artsen: “Maar dat is niet voldoende”
Vanaf begin maart worden in zaal Park Ter Walle de eerste coronaprikken toegediend, maar voordien moet het vaccinatiecentrum volledig operationeel gemaakt worden. Die zware verantwoordelijkheid rust op de schouders van Henk Wekking en Jurgen Wastyn. “Het wordt een immense uitdaging, want we weten niet eens hoeveel vaccins we wanneer aangeleverd zullen krijgen”, beseffen ze.
Henk Wekking, directeur van het Autonoom Gemeentebedrijf, richtte vorig jaar het triagecentrum in het zwembad ‘t Badhuis in. Voor de logistieke coördinatie van het vaccinatiecentrum Park Ter Walle kwam men opnieuw bij hem aankloppen. “Dit is in elk geval een grotere uitdaging”, beseft hij. “In ‘t Badhuis waren de looplijnen vrij eenvoudig, cabines en douches waren er al voorhand. In de zaal van Park Ter Walle creëren we in samenwerking met standenbouwers vier vrij complexe looplijnen. Daarbinnen moeten verschillende functies voorzien worden zoals onthaal, registratie, vaccinatie, wachtruimtes… Bovendien verwachten we tot oktober vele duizenden mensen. In het triagecentrum bleef dat aantal beperkt tot een duizendtal, gespreid over een vijftal maanden.”
Jurgen Wastyn, directeur Thuis- en Ouderenzorg Menen, zorgt voor de verbinding tussen Zorg en Gezondheid, Vlaanderen en de eerstelijnszone Regio Menen. Eenmaal het centrum de deuren opent, zal Stefaan Fonteine de dagelijkse leiding op zich nemen.
Voor 8930 en 8940
Henk Wekking wil meteen duidelijkheid scheppen omtrent het vaccinatiecentrum Park Ter Walle. “Het centrum is er voor iedereen uit de postcodes 8930 en 8940. Dat zijn dus Menen, Wervik en deelgemeenten. Een Lauwenaar die dichter bij het vaccinatiecentrum De Porseleinhallen in Wevelgem woont, moet toch naar Menen komen voor zijn prik. Binnen de eerstelijnszone Regio Menen is afgesproken om op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag te vaccineren in Menen. Op zondag, maandag en dinsdag is dan het vaccinatiecentrum in Wevelgem open.”
“Het vaccineren zal op afspraak gebeuren. Vanaf 18 jaar krijgt iedereen via brief, sms of mail een uitnodiging met daarop een code, datum en uur. Je kan die afspraak bevestigen, weigeren of zelfs verplaatsen naar een andere datum. Om iedereen de kans te geven zich te laten vaccineren, zal het centrum ‘s avonds zeker open blijven tot 20 uur.”
Het vaccinatiecentrum zal de hele benedenverdieping van het gebouw in Park ter Walle inpalmen. Vanaf 1 februari, na afloop van het ‘blokkot’, begint de opbouw. Vanaf 15 februari wordt er proefgedraaid om dan vanaf maart de vaccinaties in het centrum te starten. De parking aan de ingang van het park zal volledig voorbehouden worden voor wie zich laat vaccineren. De huidige gebruikers van de parking kunnen uitwijken naar de Reznorsite.
Al 450 vrijwilligers
De oproep naar vrijwilligers om het vaccinatiecentrum in Park Ter Walle te bemannen, is niet in dovemansoren gevallen. “De teller staat al op 450 vrijwilligers”, zegt Henk Wekking. “En die zullen we nodig hebben, want elke dag zullen hier 32 mensen aan het werk zijn in een campagne, die maanden kan duren. Afhankelijk van wie wanneer kan bijspringen, zullen we stap per stap op termijn de nodige plaatsen invullen.”
“Er is nood aan chauffeurs, stewards op de parking, onthaalmedewerkers, logistiek personeel, schoonmakers, artsen en medisch personeel”, gaat hij verder. “We zijn nog op zoek naar een HR-manager, die een planning met ploegenschema’s kan opmaken. Dat is een immense puzzel, die gelegd moet worden in constant overleg met Wervik en Menen.”
Mobiel team
“Heel wat verpleegkundigen hebben zich al aangemeld. Ze zijn niet alleen nodig om de vaccinatiespuiten klaar te maken of om te vaccineren. Ze overlopen ook de medische toestand van de bezoekers. Zo gaan ze bijvoorbeeld na of mensen last hebben van allergieën of andere medische problemen. We voorzien ook een mobiel team, dat aan huis zal gaan om personen, die door medische redenen niet naar het vaccinatiecentrum kunnen komen, te vaccineren”, zegt Jurgen Wastyn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier