Vaccinatiecentrum Menen heeft elf artsen: “Maar dat is niet voldoende”

Vanaf begin maart worden in zaal Park Ter Walle de eerste coronaprikken toegediend, maar voordien moet het vaccinatiecentrum volledig operationeel gemaakt worden. Die zware verantwoordelijkheid rust op de schouders van Henk Wekking en Jurgen Wastyn. “Het wordt een immense uitdaging, want we weten niet eens hoeveel vaccins we wanneer aangeleverd zullen krijgen”, beseffen ze.

Menen Vaccinatiecentra wordt klaaret vaccinatiecentrum Park Ter Walle word stilaan opgebouwd. We zien aan de ingang van het complex de verantwoordelijken voor de opbouw: Jurgen Wastyn (verantwoordelijke dienstencentrum Allegro), Henk Wekking (Vaccinatieverantwoordelijke) en Stefaan Fontaine (Directeur WZC Ceres). (Foto WO)
Menen Vaccinatiecentra wordt klaaret vaccinatiecentrum Park Ter Walle word stilaan opgebouwd. We zien aan de ingang van het complex de verantwoordelijken voor de opbouw: Jurgen Wastyn (verantwoordelijke dienstencentrum Allegro), Henk Wekking (Vaccinatieverantwoordelijke) en Stefaan Fontaine (Directeur WZC Ceres). (Foto WO)

Henk Wekking, directeur van het Autonoom Gemeentebedrijf, richtte vorig jaar het triagecentrum in het zwembad ‘t Badhuis in. Voor de logistieke coördinatie van het vaccinatiecentrum Park Ter Walle kwam men opnieuw bij hem aankloppen. “Dit is in elk geval een grotere uitdaging”, beseft hij. “In ‘t Badhuis waren de looplijnen vrij eenvoudig, cabines en douches waren er al voorhand. In de zaal van Park Ter Walle creëren we in samenwerking met standenbouwers vier vrij complexe looplijnen. Daarbinnen moeten verschillende functies voorzien worden zoals onthaal, registratie, vaccinatie, wachtruimtes… Bovendien verwachten we tot oktober vele duizenden mensen. In het triagecentrum bleef dat aantal beperkt tot een duizendtal, gespreid over een vijftal maanden.”

Jurgen Wastyn, directeur Thuis- en Ouderenzorg Menen, zorgt voor de verbinding tussen Zorg en Gezondheid, Vlaanderen en de eerstelijnszone Regio Menen. Eenmaal het centrum de deuren opent, zal Stefaan Fonteine de dagelijkse leiding op zich nemen.

Voor 8930 en 8940

Henk Wekking wil meteen duidelijkheid scheppen omtrent het vaccinatiecentrum Park Ter Walle. “Het centrum is er voor iedereen uit de postcodes 8930 en 8940. Dat zijn dus Menen, Wervik en deelgemeenten. Een Lauwenaar die dichter bij het vaccinatiecentrum De Porseleinhallen in Wevelgem woont, moet toch naar Menen komen voor zijn prik. Binnen de eerstelijnszone Regio Menen is afgesproken om op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag te vaccineren in Menen. Op zondag, maandag en dinsdag is dan het vaccinatiecentrum in Wevelgem open.”

“Het vaccineren zal op afspraak gebeuren. Vanaf 18 jaar krijgt iedereen via brief, sms of mail een uitnodiging met daarop een code, datum en uur. Je kan die afspraak bevestigen, weigeren of zelfs verplaatsen naar een andere datum. Om iedereen de kans te geven zich te laten vaccineren, zal het centrum ‘s avonds zeker open blijven tot 20 uur.”

Het vaccinatiecentrum zal de hele benedenverdieping van het gebouw in Park ter Walle inpalmen. Vanaf 1 februari, na afloop van het ‘blokkot’, begint de opbouw. Vanaf 15 februari wordt er proefgedraaid om dan vanaf maart de vaccinaties in het centrum te starten. De parking aan de ingang van het park zal volledig voorbehouden worden voor wie zich laat vaccineren. De huidige gebruikers van de parking kunnen uitwijken naar de Reznorsite.

Al 450 vrijwilligers

De oproep naar vrijwilligers om het vaccinatiecentrum in Park Ter Walle te bemannen, is niet in dovemansoren gevallen. “De teller staat al op 450 vrijwilligers”, zegt Henk Wekking. “En die zullen we nodig hebben, want elke dag zullen hier 32 mensen aan het werk zijn in een campagne, die maanden kan duren. Afhankelijk van wie wanneer kan bijspringen, zullen we stap per stap op termijn de nodige plaatsen invullen.”

“Er is nood aan chauffeurs, stewards op de parking, onthaalmedewerkers, logistiek personeel, schoonmakers, artsen en medisch personeel”, gaat hij verder. “We zijn nog op zoek naar een HR-manager, die een planning met ploegenschema’s kan opmaken. Dat is een immense puzzel, die gelegd moet worden in constant overleg met Wervik en Menen.”

“Vaak zullen we last minute beslissingen moeten nemen, afhankelijk van het aantal vaccins dat binnenkomt. We zullen een reserve aanleggen met mensen uit prioritaire beroepen. Die kunnen we contacteren als er op het einde van de dag enkele vaccins overschieten. Ook schakelen we een populatiemanager in. Die zal nagaan of er bepaalde wijken, leeftijds- of bevolkingsgroepen zijn, die zich minder laten vaccineren. Door eventuele drempels weg te werken, willen we zoveel mogelijk mensen overtuigen om zich te laten inenten.”

“In maart beginnen we met twee vaccinatielijnen, om vanaf juni uit te breiden naar vier lijnen”, weet Jurgen Wastyn. “Er zal altijd een arts en een apotheker aanwezig zijn. Bij deze wil ik nog een warme oproep lanceren naar artsen en dokters om zich kandidaat te stellen voor het centrum. Momenteel hebben twee actieve en negen gepensioneerde artsen hun steun toegezegd, maar dat is nog niet voldoende. We hebben nog nood aan extra krachten.”

Mobiel team

“Heel wat verpleegkundigen hebben zich al aangemeld. Ze zijn niet alleen nodig om de vaccinatiespuiten klaar te maken of om te vaccineren. Ze overlopen ook de medische toestand van de bezoekers. Zo gaan ze bijvoorbeeld na of mensen last hebben van allergieën of andere medische problemen. We voorzien ook een mobiel team, dat aan huis zal gaan om personen, die door medische redenen niet naar het vaccinatiecentrum kunnen komen, te vaccineren”, zegt Jurgen Wastyn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.