Vaccinatiecentrum Ieper schakelt asielzoekers in als vrijwilligers

We zien v.l.n.r. Pol Sansen (voorzitter Eerstelijnszone Westhoek), Eva Ryde (schepen Welzijn Ieper), Sarah Bouton (progammadirecteur VC Ieper), Leen Roskam (centrumleidster VC Ieper), Emmily Talpe (burgemeester Ieper), Lieven Vanbelleghem (burgemeester Langemark), Ellen Makaria, Sammy Mahdy (staatssecretaris voor Asiel en Migratie), een vrijwilligster van Fedasil en Sofie Desseyn (directeur Fedasil Poelkapelle). (Foto TOGH)
We zien v.l.n.r. Pol Sansen (voorzitter Eerstelijnszone Westhoek), Eva Ryde (schepen Welzijn Ieper), Sarah Bouton (progammadirecteur VC Ieper), Leen Roskam (centrumleidster VC Ieper), Emmily Talpe (burgemeester Ieper), Lieven Vanbelleghem (burgemeester Langemark), Ellen Makaria, Sammy Mahdy (staatssecretaris voor Asiel en Migratie), een vrijwilligster van Fedasil en Sofie Desseyn (directeur Fedasil Poelkapelle). (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Staatssecretaris voor Asiel en migratie Sammy Mahdi (CD&V) bracht dinsdag een bezoek aan het vaccinatiecentrum van Ieper waar momenteel veertien vrijwilligers uit het opvangcentrum voor asielzoekers in Poelkapelle aan de slag zijn. Het vaccinatiecentrum heeft die vrijwilligers broodnodig om alles in goede banen te leiden, de asielzoekers kunnen hun steentje bijdragen en zich zo ook integreren.

De vaccinatiecentra van Ieper en Poperinge draaien momenteel op volle snelheid. Wekelijks worden duizenden prikken gezet. Dit wordt mogelijk gemaakt door een team van medewerkers en vrijwilligers in alle mogelijke functies. In januari al stelden enkele inwoners van Fedasil Poelkapelle zich kandidaat om mee te helpen. “In ons opvangcentrum hebben we ook mensen met een medisch profiel”, zegt centrumdirecteur Sofie Desseyn. “Toen we hoorden dat ze in de vaccinatiecentra vrijwilligers zochten vonden we het een goed om contact op te nemen met de eerstelijnszone om te horen of en hoe we hen als vrijwilliger konden inzetten. Dat leidde tot een mooie samenwerking waarbij we eerst gestart zijn met acht vrijwilligers, ondertussen helpen al een 14-tal vrijwilligers van Fedasil regelmatig mee in het vaccinatiecentrum van Ieper. Zij nemen onder andere taken op als steward of begeleider op de parking. Onze bewoners zijn blij dat op die manier een steentje kunnen bijdragen. Een vrijwilliger zei dat ze hiermee iets wilde terugdoen na alles wat België voor haar gedaan had. Ook is het vrijwilligerswerk een goede manier om een werkattitude aan te leren én heb je er bovendien geen arbeidskaart voor nodig.”

Tekort dreigt

Ook Leen Roskam, centrumleidster van het vaccinatiecentrum Ieper, is tevreden met de samenwerking. “Het is een uitdaging om alle vrijwilligersshiften in te vullen, zeker overdag”, aldus Leen Roskam. “Er dreigt een tekort aan helpende handen nu de andere vrijwilligers hun leven hernemen. Mochten we de vrijwilligers van Fedasil niet hebben, dan zouden we het niet kunnen bolwerken. Ik werk graag met hen, met de ene gaat het vlotter dan met de andere, maar dat is zo met alle vrijwilligers en medewerkers. Ik daag hen graag uit om even uit hun comfortzone te komen. Soms lukt dat goed en vinden ze nieuwe capaciteiten, soms gaan ze liever terug naar hun gekende taken. Boeiend om mee te werken…”

Competentieverwerving

Staatssecretaris voor Asiel en migratie Sammy Mahdi (CD&V) vond het belangrijk om naar Ieper te komen om deze samenwerking in de verf te zetten. “Het was lang rijden, maar ik ben blij dat ik gekomen ben. Op sociale media hoor ik veel positieve verhalen van Fedasil Poelkapelle. Mensen aan het werk krijgen is een van mijn stokpaardjes. Ik ben blij om te horen dat de vrijwilligers van Fedasil niet zomaar bijdrage leveren, maar ook echt noodzakelijk taken invullen. Ik wil in de komende beleidsperiode dan ook inzetten op competentieverwerving van mensen die in de asielprocedure zitten. Er bestaan veel praktische barrières om asielzoekers met een job te matchen en zelfs vrijwilligerswerk. En toch zijn er overal veel helpende handen nodig. Sedert begin juni zijn er contacten tussen gemeenten en steden die dicht bij een opvangcentrum liggen. De nodige informatie wordt uitgewisseld om mensen uit het opvangcentrum als vrijwilligers in te schakelen. Verschillende vaccinatiecentra antwoorden daar positief op.”

Nederlandse les

Ellen Makaria (24) uit Gambia is een van de vrijwilligers in het vaccinatiecentrum. “Ik ben nu ongeveer twee jaar en negen maanden in België, samen met mijn dochter. Ik hou van mensen helpen en ik ben blij dat ik de mensen in België kan helpen in deze moeilijke periode. Hier is mijn taak vooral de verpleegkundige assisteren, dus de persoon die de vaccinatie geeft. Ik begeleid de mensen naar de juiste plekken en desinfecteer daarna de stoelen waar ze gezeten hebben, of ik help oudere mensen bij het vrijmaken van de arm waar er moet geprikt worden. Voor mij is het goed dat ik deze manier contact kan hebben met de mensen van hier. Ik volg Nederlandse les en hier kan ik mijn leerstof in de praktijk toepassen, maar eigenlijk verloop de communicatie heel goed. Mijn Nederlands is al zo goed dat ik iedereen kan begrijpen en ook zij begrijpen mij.”

Nog vrijwilligers gezocht

Met de vakantiemaanden in zicht zoeken de vaccinatiecentrum trouwens nog een aantal medewerkers. “Zeker voor onthaal en callcenter is het niet gemakkelijk om deze functies in te vullen”, zegt Leen Roskam. “Naast instaan voor een vriendelijk onthaal en kunnen antwoorden op moeilijkere vragen over bijvoorbeeld vaccinatie, hebben deze medewerkers heel wat computerskills nodig. Een afspraak inplannen, verzetten, gebruik maken van software… zorgt voor wel wat uitdagingen.”

Wie interesse heeft om zich te engageren in de komende weken en zomermaanden, mag dit laten weten aan de eerstelijnszone via info@elzwesthoek.be . (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier