Vaccinatiecentrum ‘De Kupe’ wacht op eerste levering vaccins
Het oude stedelijke zwembad De Kupe, dat al sinds eind 2019 leegstaat, is helemaal verbouwd tot vaccinatiecentrum voor de Diksmuidelingen en krijgt zo een onverwachte maar zinvolle herbestemming. Nu is het uitkijken naar de dag dat de eerste zending vaccins wordt geleverd.
“Dit is voor de meeste Diksmuidelingen een bijzonder praktische locatie, op korte wandelafstand van het trein- en busstation. Rond het gebouw en aan het stadspark is ruime parkeergelegenheid waar we tijdelijk een blauwe zone zullen invoeren”, vertelt burgemeester Lies Laridon.
“Voor mensen die toch problemen hebben om er te geraken, zal onze Minder Mobielen Centrale een tandje bijsteken. We zorgen ook voor een kiss-and-ridezone, extra mobiele fietsenstallingen en we fleuren de buitenomgeving op met een vleugje groen.”
Zo zal het in zijn werk gaan
In zo’n twee weken tijd zijn een 10-tal medewerkers van de Technische Dienst Diksmuide erin geslaagd om het hele gebouw klaar te stomen. Burgemeester Lies Laridon en schepen van Volksgezondheid Katleen Winne leggen het circulatieplan uit.
“Eerst wordt de temperatuur gemeten van iedere persoon die zich aanmeldt. Buiten zal er een tentje staan waar mensen terechtkunnen wanneer bij twijfel een tweede keer de temperatuur moet worden gemeten. Dan zal in overleg met de artsen van dienst eventueel een nieuwe datum worden voorgesteld.”
“De volgende stap is het zich laten registreren aan het onthaal in de inkomhal. Daar zijn transparante plexischeidingswanden aangebracht. De onthaalmedewerker legt meteen de tweede afspraak vast. Er zullen ook voldoende stewards aanwezig zijn die de mensen helpen.”
Pool van 90-tal vrijwilligers
“We hebben vier vaccinatielijnen voorzien, maar starten geleidelijk aan op met een of twee lijnen, in functie van het aantal vaccins dat zal worden geleverd. Voor die vaccinatielijnen hebben onze medewerkers van de technische dienst de oude kleedruimtes leeggehaald en aangepast. Daar worden de mensen ontvangen door een verpleegkundige voor een kort medisch intakegesprek, zeg maar de ‘final check’ voor de ‘final go’ wordt gegeven.”
“Dan volgt de prik, en we hopen in eerste instantie 20 mensen per uur per vaccinatielijn in te kunnen enten. Dat tempo zullen we geleidelijk aan kunnen opdrijven. De injectie wordt in principe gegeven door een arts. Er zijn ook al enkele artsen uit de regio die zich als vrijwilliger hebben gemeld. Momenteel kunnen we rekenen op een pool van een 90-tal vrijwilligers, waaronder een gedeelte met medische achtergrond, en een groot aantal zal als stewards worden ingezet. Maar het mogen er nog altijd meer zijn!”
Na de prik worden de patiënten verwezen naar de wachtruimte voor het verplichte kwartiertje ‘nablijven’ uit veiligheidsoverwegingen. Dat gebeurt in de ruimte waar zich het oude peuterbad bevindt, dat is afgedekt met een grote bodemplaat om er voldoende stoelen op te kunnen zetten.
Dry run op 19 februari
“Ook die wachtruimte zullen we aankleden zodat het toch een beetje aangenaam is als je er een kwartier moet wachten”, legt Katleen Winne uit. “We willen de ruimte opfleuren met tekeningen van leerlingen uit de Diksmuidse scholen en de academie, die een boodschap van hoop zullen brengen, maar die ook een vleugje kunst en cultuur zullen brengen, onder meer met muziek … Via deze wachtruimte verlaten de mensen die gevaccineerd zijn het gebouw, aan de kant van het station.”
Burgemeester Lies Laridon vult nog aan. “In het gebouw is voldoende sanitair aanwezig, er zijn kapstokken en naast de wachtzaal is er een EHBO-ruimte. Voor de medewerkers is er een aparte ingang naar de bovenverdieping met de voormalige cafetaria die als personeelsruimte kan dienen. Op 19 februari is er een ‘dry run’ als ultieme test en dan hopen we zo snel mogelijk aan de slag te kunnen gaan.”
Persoonlijke uitnodiging
“Van de 16.800 Diksmuidelingen zullen alleen de jongeren onder 18 jaar niet worden ingeënt. Het is wel de bedoeling dat de overige inwoners, zo’n 12.000, zo veel mogelijk in het vaccinatiecentrum worden ingeënt en dat er zo weinig mogelijk thuisvaccinaties moeten gebeuren. Dat is onmogelijk haalbaar voor onze huisartsen. De eersten die aan de beurt komen, zijn uiteraard diegenen die actief zullen meewerken in het vaccinatiecentrum.”
“Alle inwoners zullen een persoonlijke uitnodiging krijgen met de datum en het tijdstip waarop ze zich moeten aanmelden. Het heeft dus geen zin om de stadsdiensten te bellen of er al een precieze datum gekend is. Ook wij weten nog helemaal niet wanneer de eerste vaccins beschikbaar zullen zijn, maar het vaccinatiecentrum en alle medewerkers zijn er helemaal klaar voor!”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier