Unizo-voorzitter Nathalie Bauwens pleit voor meer dialoog: “We willen vaker gehoord worden”
Gehoord worden. Dat staat bovenaan het verlanglijstje van Unizo Wingene-Zwevezele. “We vragen van het gemeentebestuur een effectief ondersteunend beleid via open dialoog en samenwerking”, stelt Unizo-voorzitter Nathalie Bauwens (45). Al in juni heeft Unizo een verlanglijstje ingediend, met vier kernpunten: meer dialoog, meer aandacht voor lokale economie, een kernversterkend beleid en samenwerking met zowel Unizo als de West-Vlaamse Intercommunale (WVI).
Een nauwere samenwerking leidt vaak tot concrete resultaten. Toen de Unizo-afdelingen van Wingene en Ruiselede even de koppen bij elkaar staken, resulteerde dat in een gemeentelijke tegemoetkoming voor door straatnaamwijzigingen getroffen ondernemers. Gaan beide afdelingen vanaf volgend jaar nauwer samenwerken? “We hebben dit voor enkele maanden met alle betrokkenen en enkele politici besproken”, vertelt Nathalie Bauwens. “Toen is besloten de eigen werking te behouden, maar jaarlijks enkele initiatieven samen te doen. Zoals een ondernemerscafé of een afterworkparty.” Van een hechte samenwerking is dus voorlopig geen sprake, al zijn er nogal wat argumenten pro. Tenslotte klaagt zowat élke vereniging, dat hun bestuur steeds dunner wordt?
Nog geen fusie
“Dat klopt inderdaad”, bekent Nathalie, die met haar man Jan Sap zaakvoerder is bij Sap Koeltechniek in Zwevezele. “Bij Unizo Wingene is het aantal bestuursleden ook teruggevallen van twintig naar elf. Tenslotte hebben we allemaal een drukke agenda. Een mogelijke fusie zou dat aspect kunnen oplossen. Maar het blijft een moeilijke en dat heeft zijn tijd nodig. Je kan niet verwachten dat zoiets meteen lukt als de nieuwe fusiegemeente nog niet eens écht vorm heeft gekregen. Je kan dat ook niet forceren. Het is al een succes, dat het vandaag lukt tussen Zwevezele en Wingene en ook die samenwerking is moeten groeien. Laten we af en toe de koppen bij elkaar steken. De rest groeit wel.”
Eerst lokaal
Unizo Wingene pleit dus voor meer dialoog met het gemeentebestuur. “Ik besef best dat je Wingene niet met Roeselare kan vergelijken”, laat Nathalie meteen weten. “Maar daar houden ondernemers en raadsleden om de zoveel weken een ontbijtsessie samen. Dat vind ik best een goed idee.”
Een tweede dringende vraag draait om een actiever steunbeleid. “We dringen erop aan, om meer zaken te doen met onze ondernemers bij lokale aanbestedingen. Het zou evident moeten zijn, dat het gemeentebestuur altijd eerst naar eigen ondernemers kijkt vooraleer naar elders wordt gezocht. Zo stimuleer je de lokale economie”, luidt het.
Meer terreinen
Wat verstaat Unizo onder een ‘kernversterkend beleid’? “We hebben behoefte aan meer industrie- en bedrijfszones”, stelt Nathalie. “Vooral kleine en middelgrote KMO’s hebben het hier moeilijk, om een terrein aan te kopen. Het is soms jammer dat je als ondernemer moet verhuizen, omdat er bijvoorbeeld kansen liggen in buurgemeenten zoals Pittem. En tenslotte zouden we veel expertise en middelen kunnen bundelen, als de gemeente, Unizo en de West-Vlaamse Intercommunale hun krachten zouden bundelen. Zo creëer je een platform voor kennisuitwisseling en extra ideeën.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier