Uitbater Au Caprice (Komen-Waasten) trekt aan de alarmbel: “Maar liefst drie verschillende avondklokken”

“Mijn omzet is met 95% gedaald”, aldus Thierry Mahieu.© CL
“Mijn omzet is met 95% gedaald”, aldus Thierry Mahieu.© CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Als het op coronamaatregelen aankomt, is Komen-Waasten een vreemde eend in de bijt. Beperkingen van drie verschillende overheden hebben er hun impact op de ondernemingen. Speciaalzaak Au Caprice ligt pal op de grens met Frankrijk en is reeds 30 jaar een icoon in de streek. “Maar door het ontbreken van een globale aanpak is mijn omzet met 95% gedaald”, trekt zaakvoerder Thierry Mahieu aan de alarmbel.

Een stukje Wallonië, omgeven door Vlaanderen en als kers op de taart een landsgrens. Handelaars zagen het afgelopen jaar bakken zwarte sneeuw, maar in Komen-Waasten is het verhaal nog zuurder. “Om te beginnen is er de avondklok, we hebben er niet één maar drie verschillende om rekening mee te houden”, aldus de 51-jarige Thierry Mahieu, die al 30 jaar Au Caprice runt, een chocoladespeciaalzaak. “We zijn er altijd in geslaagd om een gezonde mix van klanten te houden. Walen, Vlamingen en Fransen vonden hun weg naar onze zaak en we konden steeds iedereen vlot bedienen.”

Hoge boetes

Van die klanten is er ondertussen geen spoor meer te bekennen. “Technisch gezien spreken we niet meer van een lockdown, maar mensen zien door de bomen het bos niet meer. In Frankrijk is er een avondklok die ingaat om 18 uur, dus hebben wij onze uren aangepast om hen toch te kunnen bedienen. Franse klanten hebben echter schrik van de Belgische regels met betrekking tot reizen, dus blijven ze gewoon thuis. De weinige telefoontjes die we nog krijgen, zijn er meestal om te vragen of een PCR-test nu nodig is als klanten nog vlug wat chocolade willen komen halen. Ook de grote boetes die België uitdeelt, zorgen voor heel wat wantrouwen bij de Franse klanten. Uiteindelijk blijven ze thuis en hebben we bijna dagelijks te maken met een lege winkel.”

“Onduidelijkheid over de verschillende maatregelen is er voor heel wat mensen te veel aan”

Volgens Thierry is vooral de enorme mengelmoes aan maatregelen de grote schuldige. “Het is dus niet te begrijpen dat we in Europa er niet in slagen om uniforme regels op te stellen. Vooral hier in Komen-Waasten is de impact daarvan erg voelbaar, want zowel Walen, Vlamingen als Fransen komen niet meer naar hier. De onduidelijkheid over de maskers, avondklokken en reisbeperkingen zijn er voor heel wat mensen te veel aan.”

Reisbeperking

Net zoals zoveel handelaars kijkt Thierry dan ook vol verwachting uit naar de komende veiligheidsraad. “Vooral die reisbeperking is een enorm knelpunt. Feit, voor de grensbewoners zijn er uitzonderingen voorzien, al zijn die uitzonderingen aan beide kanten van de grens dan nog eens verschillend. Dit is een situatie die niet meer houdbaar is en we willen echt een solide oplossing”, besluit Thierry Mahieu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier