Twintig mensen met een beperking vinden warme thuis in De Zilverlaan in Oostende

Enkele bewoners van De Zilverlaan in de gezellige tv-kamer. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Tijdens de Dag van de Zorg zetten heel wat zorginstellingen hun deur open voor het grote publiek. Duinhelm maakte van de gelegenheid gebruik om hun nieuw woonproject De Zilverlaan voor te stellen in Stene. Het gebouw valt meteen op in de omgeving door het creatieve ontwerp, maar ook binnen blijkt het een uniek gebouw. Wij namen ook een kijkje.

Duinhelm VZW, een gedreven en ambitieuze sociale onderneming in de zorg- en welzijnssector, heeft met veel passie en toewijding gewerkt aan de realisatie van hun project, ”De Zilverlaan”. Dit is een nieuw woonhuis voor twintig personen met een verstandelijke beperking die hier een warme thuis hebben gevonden, omringd door een aangename woonomgeving en nauwe banden met de gemeenschap.

Ontwerp

Het ontwerp van het gebouw is van het collectief Raamwerk – Robuust – Atelier Deruyter uit Gent. “Hun ontwerp bleek niet enkel het meest afgestemd te zijn op de vooropgestelde criteria maar blonk voornamelijk uit door creativiteit. Het ademde visie uit over hoe het bouwen van woningen voor personen met een verstandelijke beperking er in de toekomst zou kunnen uitzien.”

“De nadruk ligt op huiselijkheid en niet op zorg. De woningen bevatten diverse aaneengeschakelde kamers die op een heel directe manier met de leefruimtes verbonden worden waardoor de strikte dag- en nachtzone vervallen. Door deze verbinding kan de aanwezige begeleiding op zeer eenvoudige wijze het overzicht behouden en wordt er een warme nabijheid gecreëerd. Alle clichés worden hier overboord gegooid. Zo voorzien we ook een familiehuis waar ook onze buren welkom zijn.”

“Het wordt bovenal een thuis waar mensen met een beperking zich thuis voelen, trots kunnen zijn op hun eigen woning, waar de begeleider meer tijd krijgt, waar we verbinding hebben met de buurt, maar bovenal: waar niemand zich beperkt hoeft te voelen”, zo lichtte directeur Saskia Verelst eerder al toe.

Twee woongroepen

Teamcoach Isabel Louagie neemt ons mee door het gebouw. “Het gebouw bestaat uit twee woongroepen. Het gebouw heeft dezelfde indeling, maar gespiegeld aan elkaar. In het midden is er een ruimte voor een begeleider. In elk deel is er ruimte voor tien personen. Op het gelijkvloers zijn er telkens twee kamers, een grote badkamer, een ruimte om samen te eten met een keuken en verschillende zithoeken en een tv-ruimte. Boven zijn de acht andere kamers. Elke bewoner beschikt over een eigen badkamer.”

“De gang boven is open waardoor we continu verbinding hebben. Je ziet hier eigenlijk zo weinig mogelijk verwijzingen naar de zorg, maar toch zijn die wel aanwezig. Alles is eigenlijk voorzien dat elke bewoner zich helemaal thuis voelt. We werken heel individueel en zijn hier als begeleiders enkel om te ondersteunen waar nodig.”

Andere mindset

Het gebouw maakt meteen duidelijk dat de manier waarop er vroeger aan zorg gedaan werd, verleden tijd is. “Er is een volledig andere mindset. Er zijn grote glaspartijen die uitkijken op de tuin, er werd gewerkt met lichte kleuren. Het gebouw straalt enorm veel rust uit. De bewoners hebben verder hun eigen ruimte waar ze kunnen ontspannen en televisie kijken, maar er is ook een gezamenlijke ruimte mochten ze dat willen.” Er is een keuken aanwezig waar er in het weekend samen gekookt wordt.

“Tijdens de week wordt er besproken wat er op het menu komt en dan wordt er samen boodschappen gedaan. Inspraak is hier dan ook enorm belangrijk.”

Duinhelm wil graag de verbintenis aangaan met de buurt. “Er loopt daarom ook een openbaar wandelpad langs het gebouw. Op die manier kunnen we gemakkelijker eens een praatje slaan met buurtbewoners. Er is ook een aparte ruimte, het Schorrehuis. We willen dit beschikbaar stellen voor mensen uit de buurt om samen te komen, denk maar een hobbyclub of een vergadering van een vereniging. We zijn dit concept momenteel nog verder aan het uitwerken.”

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier