Twee titels en veel ereplaatsen: opleiding EduSkate werpt vruchten af: “We geloven in ‘urban sports’”
Onlangs behaalden Beau Brunclair in het skateboarden en Jorre Claeys in het golfsurfen de Belgische titel. Daarnaast haalden nog eens vier andere leerlingen van middelbare school Athena Oostende knappe ereplaatsen. Opvallend: allemaal volgen ze de recent gestarte sportoptie EduSkate, die de spectaculaire sport en onderwijs combineert. “Ons opleidingsconcept is uniek in Vlaanderen”, glundert een trotse adjunct-directeur Lars Wallaeys.
Een jaar geleden verraste Athena met het opstarten van het opleidingstraject EduSkate. Simpel gesteld kunnen leerlingen al in de eerste graad skateboarden als sportkeuzevak nemen en zich zo verder ontwikkelen. “EduSkate is een onderdeel van onze ruimteopleiding EduSport”, schetst Lars Wallaeys. “Leerlingen die kiezen voor EduSport krijgen tijdens de normale schooluren sportlessen in clubverband. Zo werkt onze school al jaren samen met voetbalclub KV Oostende of basketclub BCO. Het aanbod is de laatste jaren verruimd met onder meer EduSwim (zwemmen), EduGym (gymnastiek) en zelfs EduPadel. Vorig jaar kwam daar dus EduSkate bij. De leerlingen krijgen daarbij dus, net zoals alle andere sporters, 85 uur extra training binnen de lesuren van toptrainers. Lessen vinden plaats in het indoor skatepark De Veiling onder het oog van de Push Skate Academy.”
Olympische Spelen
De opleiding is nog geen jaar oud, maar lijkt nu dus al z’n vruchten af te werpen. Ga maar eens na: Beau Brunclair (12) werd onlangs Belgisch kampioen skateboarden in zijn leeftijdscategorie. “Het is een mooie medaille om mee naar huis te mogen nemen”, knipoogt de pientere Beau. “Ik hoop ooit mee te mogen doen aan nog grotere wedstrijden, zoals de Olympische Spelen. Maar ik maak me weinig zorgen, we zien wel wat op ons pad komt. Alleen door veel te oefenen, kan je prijzen pakken.”
Opvallend: Jorre Claeys (13) pakte de nationale titel in het golfsurfen. “Want ja, binnen EduSkate duiken ze met een surfplank de zee in”, knikt Jorre. “Je moet in ons land wel geluk hebben met het weer en de golven. Om na te gaan of alle omstandigheden mee zitten, raadplegen we de voorspellingen of specifieke apps.”
Het stopt niet bij de titels van Beau en Jorre. Hun studiegenoten mogen eveneens ontzettend tevreden terugblikken. Barend Mortelmans (13) werd op dezelfde kampioenschappen vijfde in het skaten en tweede in het surfen. Verder staat Noah Dejaeghere (13) ook als een groot talent te boek.
De dames presteerden evenzeer knap in het surfen. Fien Eduwaere (14) was derde in het longboarden en vijfde in het shortboarden, Zea Campe (14) pakte respectievelijk de tweede en derde plaats, en Maries Martens (15) eindigde vierde in het shortboarden. “Bij de dames nemen alle kandidaten van alle leeftijden trouwens in dezelfde leeftijdsgroep deel”, verrassen Zea, Fien en Maries.
Naar het buitenland
“In België is surfen geen makkelijke opdracht omdat alle weersomstandigheden moeten meezitten. Daarom oefenen we vaak in de Veiling via surfskaten. Je leert er op het droge de bewegingen en technieken aan, al kan je je uiteraard niet opdrukken op je plank”, merkt Fien op. “Allemaal hebben we ouders die skaten of surfen of het vroeger gedaan hebben. Daarom dat we er ook voor kozen om de opleiding te volgen: onze ouders geloven erin en het is simpelweg cool om te doen”, geven Zea en Maries aan.
“Of we later daadwerkelijk professioneel willen gaan? Dat weten we nog niet. In ons land is het financiële luik geen evidentie. Je moet al naar het buitenland trekken om van je sport te kunnen leven. Maar alle ervaringen en technieken kunnen op een andere manier in het leven van pas komen.” Barend beaamt: “Weet je, in de Verenigde Staten bijvoorbeeld is skaten een échte profsport. Ze trainen er overdag en volgen ’s avonds les. Ik heb de indruk dat oudere mensen, die skaten en surfen niet goed kennen, de sport toch nog als iets raar bekijken en het associëren met vandalisme. (lacht) Maar eerlijk, met een voetbal kan je ook een ruit intrappen, hoor.”
Positieve perceptie
Adjunct-drecteur Lars Wallaeys is trots op de prestaties van z’n pupillen. “We geloven zeer sterk in ‘urban sports’, kijk maar naar de doorbraak van deze sporten op de Olympische Spelen. We krijgen steun vanuit de federaties en dragen bij tot een positieve perceptie van de sporten. Je voelt dat een kentering bij de publieke opinie merkbaar is. De aandacht stijgt alsmaar.”
“Onze opleiding EduSport – en dus ook EduSkate – slaagt in z’n opzet: jongeren volgen traditioneel onderwijs, zoals moderne talen, economie of wetenschappen, maar met een sterk accent op sport. Zo moeten ze niet inboeten aan sport noch aan onderwijs. Het grote verschil met klassieke topsportscholen is dat de selecties en criteria daar compleet anders zijn. Spijtig: voor skaters en surfers bestaat (voorlopig) geen topsportstatuut, wat nochtans zou kunnen bijdragen tot bijvoorbeeld intensieve stages in het buitenland. Athena telt 1.300 leerlingen, 350 daarvan volgen EduSport en we tellen 25 EduSkaters. Dat is in ons tweede jaar een ongelooflijk succes. We zijn een pionier in het onderwijsveld.” (TVA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier