Twaalf appartementen in historische brouwerij Bayart in Beselare

Het uitzicht van de historische site blijft zoveel mogelijk bewaard.© GF
Het uitzicht van de historische site blijft zoveel mogelijk bewaard.© GF
Redactie KW

De site Bayart met historisch herenhuis en voormalige brouwerij krijgt een nieuwe invulling met twaalf appartementen. Het uitzicht van de oude site wordt zoveel mogelijk bewaard volgens de wens van de laatste Bayart, een brouwersfamilie van vier generaties.

Op de Markt van Beselare prijkt achter het standbeeld van hoofdheks Sefa de statige ‘site Bayart’, die tot voor kort eigendom was van Heksenstoetvoorzitter Charles Bayart. Hij is de laatste telg van een familie brouwers, burgemeesters en notarissen.

Van brouwerij tot bierdepot

“Mijn voorouders heetten Charles of Joseph”, vertelt Charles (59). “Op de site stond al drie eeuwen geleden een brouwerij. Die kwam in het begin van de twintigste eeuw in handen van de familie Bayart, een van de meest invloedrijke families in Beselare en Passendale voordat deze dorpen deelgemeenten werden van Zonnebeke. Het was mijn overgrootvader Joseph die de Beselaarse brouwerij de naam Sint-Arnoldus gaf en zijn intrek nam in het statige herenhuis bij de brouwerij. Vlak voor de Eerste Wereldoorlog was dit de tweede grootste brouwerij in het arrondissement van Ieper. Zijn zoon Charles – mijn grootvader – nam er toen zijn intrek, maar onder mijn vader Joseph viel de brouwerij stil na de Tweede Wereldoorlog. De zaak werd omgevormd tot een bierdepot, aanvankelijk in Geluwe, en later in Menen.”

Museum rond WO II

Charles is de huidige zaakvoerder van drankenhandel Bayart in Menen. De oude brouwerijsite werd tot op vandaag gebruikt als archief en opslagruimte, maar het bijhorende herenhuis staat al twintig jaar leeg in het centrum van zijn geliefde dorp. “Het was ooit de bedoeling om er een museum rond de Tweede Wereldoorlog van te maken: het huis van ’40-’45, maar het mocht niet van de gemeente. Ik heb beslist om het te verkopen voor een project van appartementen, omdat dit de enige rendabele optie bleek te zijn. Ik heb er wel de voorwaarde aan gekoppeld dat het uitzicht van de historische site zoveel mogelijk behouden blijft.”

Koperen brouwketels

Vastgoedmakelaar Benjamin Bonny (30), die zelf afkomstig is uit de buurt, stelt nu twaalf leefappartementen te koop in het nieuwe project Arnoldus, genoemd naar de voormalige brouwerij. “Dit project biedt een unieke kans tot duurzaam wonen met een historisch karakter vanop de hoogste kant van de Markt met zicht op de kerk en het marktplein”, aldus Benjamin. “Vanop het bovenste appartement kan je bij mooi weer tot in Frankrijk kijken. De kant van de Beselarestraat wordt afgewerkt met koperen panelen, die verwijzen naar de brouwketels van weleer. Er zijn al vier appartementen verkocht.”

Charles zelf blijft voorlopig wonen op ‘de Berg’ in Beselare. “Of ik zelf ooit in een van de appartementen ga wonen? Zeg nooit nooit.” (Thijs Pattyn)

Info: www.arnoldus-beselare.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier