Triënnale Brugge ontwikkelt tools voor mensen met een beperking
De Triënnale Brugge zet deze zomer in op de beleving van hedendaagse kunst en architectuur voor mensen met een visuele, auditieve en mobiele beperking. “Daarvoor hebben we een aantal tools ontwikkeld”, zegt Franky Demon, voorzitter van de organiserende vzw Brugge Plus.
Het gaat niet alleen om audiogidsen en uitleg in Vlaamse gebarentaal, maar ook om rondleidingen voor mensen met een beperking. Er zijn zelfs routebeschrijvingen gemaakt voor minder mobiele personen. Om het aanbod zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de doelgroepen, werkt Triënnale Brugge samen met partners en ervaringsdeskundigen.
Zo werden de audiobeschrijvingen van de twaalf installaties voor slechtzienden samen met AndyMedia, een project van Licht en Liefde, gerealiseerd. Er werden korte video’s met projectbeschrijvingen in Vlaamse gebarentaal gemaakt. Voor tours voor slechtzienden werd een beroep gedaan op Mind- en Makerspace (MaM) van hogeschool Howest.
Op schaal
“Gidsen van Swan laten tijdens de rondleiding de werken voelen en beleven met op schaal gemaakte prauwen uit Grains of Paradise van Summaya Vally aan het Minnewater. De bakstenen cilinders van Empty Drop door Shingo Masuda + Katsuhisa Otsubo Architects aan het Sint-Janshospitaalpark worden voelbaar in mousse.
Het grastapijt Under de Carpet van Adrien Tirtiaux op de parking van Oud Sint-Jan wordt begrijpbaar met voelplaatjes.
Leden van Swan volgden een opleiding om met een doventolk te gidsen. De routebeschrijvingen voor minder mobiele personen bevatten info over ondergrond, drempels, hellingen, rustplaatsen, bushaltes en het dichtstbijzijnde toilet.
De Triënnale Brugge loopt nog tot 1 september. Info: www.triennalebrugge.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier