Traktaties op een rode loper: Ieperlingen genieten van keuken en cultuur in sikh-tempel
Op blote voeten en met bedekking van het hoofd lieten tal van streekbewoners zich tijdens het weekend onderdompelen in de religie, cultuur en keuken van de sikhs in hun pop-up tempel in het Vleeshuis van Ieper.
“We wisten niet dat het met eten was, het is echt lekker en gezellig.” Ieperlingen Lynn De Laet (34), haar zoontje Gaetan Gesquiere (10) en partner Klaas Barra (37) genieten van traditionele Indiase gerechten op een rode loper van het tot sikh-tempel omgebouwd Vleeshuis. Vlees serveren sikhs niet, wel gratis vegetarisch. Ze streken afgelopen weekend neer in Ieper om hun religieus feest Vaisakhi te vieren.
Sociale gelijkheid
Iedereen was welkom in de ‘pop-up tempel’. Hun gemeenschapskeuken ‘Langar’ voorziet niet alleen aanhangers en pelgrims, maar ook bezoekers van eten. De keuken moet “sociale gelijkheid onder de hele mensheid en broederschap” creëren. Op de benedenverdieping van het Vleeshuis zaten “rijken en armen, geleerden en onwetenden, koningen en dienaren” samen in een rij eten te delen, op kosten van de sikhs.
“Dit is ongelooflijk”, looft Klaas. “We kregen rijst, saus met boontjes, traditionele yoghurtsaus en zelfgemaakt naanbrood. Pikant? Nee, het is goed te doen, een aanrader. We leren op een leuke manier een nieuwe cultuur kennen, want dit was heel onbekend voor ons. Deze mensen zijn erg open en aangenaam, we zijn heel goed ontvangen.”
Straffer dan picon
Op een andere rode loper zit onder meer Ieperling Jacques Heekhout te genieten. “We kwamen uit curiositeit voor deze cultuur en hoorden dat ook de sikh werden ingezet als kanonnenvlees tijdens de Eerste Wereldoorlog . Het eten vinden we wel spicy. Of toch straffer dan onze picon, die we elders dronken want hier is alcohol verboden. Ben je al boven geweest? Daar is het ook interessant: iemand zit er voortdurend voor te lezen uit een heilig boek.”
Sikhs uit buitenland
Sikhs uit binnen- en buitenland kwamen vieren in het Vleeshuis. “Het is mijn eerste keer in Ieper, we krijgen een briljant welkom”, vindt een sikh uit het Verenigd Koninkrijk. “De steun aan de sikh-gemeenschap binnen de herdenking van WO I is geweldig, ik ben vereerd. Ik heb al heel wat nieuwsgierige lokale inwoners gezien en iedereen is gelukkig, dat is fantastisch. De wereld is nu een heel uitdagende plek met veel haat en onverdraagzaamheid. In plaats van veronderstellingen aan te nemen, moeten we mekaar ontmoeten. Dat is de weg vooruit.” (TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier