Totaal vernieuwde sportzaal voor het VTI in gebruik genomen

Opening nieuwe sporthal in het VTI. © MD
Redactie KW

Op de campus VTI – De Ast werd de totaal gerenoveerde sportzaal officieel in gebruik genomen. De Vlaamse overheid wil stimuleren dat schoolinfrastructuur ook na de schooluren gebruikt wordt voor de gemeenschap. De stad Poperinge was vragende partij om samen te werken zodat door hen geen bijkomende infrastructuur moest gebouwd worden.

Algemeen directeur van het VTI Stefaan Gyssels: “Al tien jaar was deze sportzaal niet meteen het paradepaardje van onze campus. De sportvloer en de kleedkamers waren dringend aan vervanging toe, en het gebouw slikte energie door het enkel glas in de ramen. Budgettair moesten we alles uitstellen tot 2016, en pas in juni 2018 kon het stadsbestuur het subsidiedossier rond krijgen. Het betreft een project van 540.000 euro in het totaal, waarvan de stad 240.000 euro voor haar rekening nam, en Sport Vlaanderen 150.000 euro. Voor onze Scholengemeenschap bleef er dus ‘slechts’ 150.000 euro te betalen. Het hele vorige schooljaar was dat hier een werf, maar vanaf september konden de sporters hier weer terecht.”

Samenwerking

“In functie van de door ons beoogde kwaliteit voor onze sportclubs, die deze zaal voor de opleiding en training van hun jeugd zullen gebruiken, werd er nauw samengewerkt door onze stedelijke sportdienst en de school. Er werden duidelijke afspraken gemaakt rond onder andere de technische bepalingen voor de sportvloer en de infrastructuur zodat achteraf iedereen tevreden zou zijn”, zegt sportschepen Marjan Chapelle (Samen).

“Misschien nog belangrijker dan de investering is het feit dat van de gelegenheid gebruik werd gemaakt om de samenwerking verder uit te breiden en ze structureel te verankeren in een kaderovereenkomst. Hierdoor krijgen de Poperingse clubs bijna tot in de eeuwigheid de zekerheid dat niet enkel de zalen in de Bruggestraat en van het VTI kunnen gebruikt worden, maar zal ook de nieuw te bouwen sporthal langs de Deken De Bolaan (in de ‘tuin van Bataille’ recht tegenover het college, red.) gebruikt kunnen worden. De stad levert hier een zeer belangrijke financiële inspanning voor. Ik ben er wel van overtuigd dat elke euro goed besteed is. Ik dank iedereen voor de creativiteit en de volharding. Momenteel hebben we praktisch een volledige bezetting van deze nieuwe zaal , met uitzondering van de zaterdag- en de zondagnamiddag. En ook de klimmuur is een mooie attractieve aanwinst voor de Pop-sjot-activiteiten. En er wordt gretig gebruik van gemaakt door sport na school van de eerste graad”, aldus nog de schepen.

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V): “Qua gebruik van infrastructuur waren er vroeger alleen samenwerkingen tussen scholen en de stad naar aanleiding van verkiezingen. Nu wordt voor allerlei zaken samengewerkt. Zo konden we onlangs de Benedictijnenstraat als eerste ‘Schoolstraat’ inhuldigen, en van de Werf (nabij de Freinetschool De Torteltuin, red.) een fietsstraat maken. In Poperinge zullen we nooit sportinfrastructuur genoeg hebben. Indien we morgen op de Bosco-zone een vierde sporthal zouden openen, zou er een week later vraag zijn naar nog een vijfde. Het is dus enorm zinvol om op deze manier onze centrumfunctie te verstevingen.”

(AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier