Torhoutse ereschepen Julien Verlinde overleden
De Torhoutse ereschepen Julien Verlinde is overleden. Hij verbleef met zijn vrouw Laura Vandekerckhove in het woonzorgcentrum Sint-Augustinus, maar is in het plaatselijke ziekenhuis gestorven. Hij is 94 jaar geworden. Tot op hoge leeftijd behield hij een voortreffelijke gezondheid, al was hij nu sterk verzwakt.
Julien was al meer dan 71 jaar met Laura (95) getrouwd. In september 2019 vierden ze hun 70ste huwelijksverjaardag, een uitzonderlijk platina jubileum. Vroeger hebben Julien en Laura jarenlang in de Molenstraat op de wijk Don Bosco gewoond. Daarna verhuisden ze naar een serviceflat van de OCMW-residentie Roger Windels en vervolgens naar het nabije woonzorgcentrum.
Beroepscarrière in Flandria en Superia in Zedelgem
Julien, die oorspronkelijk uit Ruddervoorde afkomstig is, werd op 11 september 1926 geboren en Laura, een Wijnendaalse, op 7 augustus 1925. Ze kregen vier kinderen: Roland, Noël (eind november 2020 overleden), Patrick en Christa. Er zijn acht kleinkinderen Didier, Benny, Leen, Wouter, Jürgen, Steven, Jorijn en Emmy en een tiental achterkleinkinderen.
Julien startte in 1946 zijn beroepscarrière als lasser in Zedelgem. Hij deed dat aanvankelijk bij de broers Claeys in hun bekende bedrijf Flandria en vanaf 1957 – na de split van de onderneming – in de naastliggende fabriek Superia. Tussendoor verrichtte hij twee jaar hard labeur tijdens het bietenseizoen in Noord-Frankrijk. Dat was in 1948 en 1949. In dat laatste jaar trouwde hij met Laura.
24 jaar gemeenteraadslid, waarvan 12 jaar als schepen
In 1963 werd Julien hoofd van de syndicale afvaardiging van Superia. Hij fungeerde als spreekbuis voor meer dan 500 werknemers. In 1984, toen hij 58 was, ging hij met pensioen.
Zijn syndicale bezigheden hadden zijn politieke interesse gewekt. Hij is in Torhout jarenlang in het stadsbestuur actief geweest. In 1964 stond hij voor het eerst op de gemeenteraadslijst voor de toenmalige CVP (nu CD&V). Hij werd nipt niet verkozen, maar in 1965 kwam hij toch in de gemeenteraad terecht in opvolging van aannemer Frans Vanhaerents, die op amper 36-jarige leeftijd plots stierf en zes kinderen achterliet.
Julien zou 24 jaar gemeenteraadslid blijven: tot en met 1988. Hij is in totaal ook twaalf jaar schepen geweest: van 1971 tot en met 1976 en van 1983 tot en met 1988. Zijn voornaamste bevoegdheden waren sociale zaken en jeugd. Hij stond aan de wieg van diverse adviesraden, waaronder de stedelijke jeugdraad en voorts de gezins-, milieu- en seniorenraad. Hij is ook 24 jaar voorzitter van het plaatselijke ACV geweest. De gemeentepolitiek en de vakbondswerking lagen hem na aan het hart.
Jarenlang een begenadigde kaarter geweest
Julien was jarenlang een begenadigde kaarter. Hij won heel wat titels en beoefende zijn hobby in tal van kaartclubs en seniorenverenigingen. De laatste jaren, toen het fysiek allemaal moeilijker begon te worden, kaartte hij echter nog nauwelijks. Hij is destijds ook bestuurslid en reisverantwoordelijke van Okra Centrum geweest (toen nog KBG genoemd). In de periode waarin het koppel in de Molenstraat woonde, tuinierde hij graag, teelde groenten en verzorgde de bloemen. Tevens heeft hij geruime tijd postzegels verzameld. Julien stond bekend als iemand die zijn familie koesterde en kon genieten van de kleine dingen van het leven. Grote sier was aan hem niet besteed.
De uitvaartdienst heeft in beperkte kring plaats. Het stadsbestuur heeft beslist om uit eerbied voor de overledene de vlaggen halfstok te hangen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier