Torhoutenaar Stefan Vandaele oogst almaar meer succes met zijn Keiberg-bier
Zijn vrouw haalt opgelucht adem, nu Stefan Vandaele zijn succesvolle Keiberg-bier niet langer in haar keuken brouwt. In de tuin achter hun gezinswoning in Torhout heeft hij zopas een ruim berghok omgebouwd tot heus brouwatelier, een serieuze stap vooruit. Intussen oogsten zijn ambachtelijke bieren van hoge gisting almaar meer succes, zowel bij kenner als leek.
Thuis in de Keibergstraat produceert Stefan voorlopig enkel bier voor eigen gebruik. Hij heeft er twee brouwketels van respectievelijk 30 en 70 liter staan, plus drie vergistingstanks. Om zijn thuis gebrouwen bier te mogen verkopen, heeft hij een vergunning nodig en die zal hij ten vroegste in de loop van 2022 hebben. Tot zolang huurt hij voor de productie van het bier dat hij aan de man brengt, de Brugse brouwerij Van Damme af. Daar stelt collega-brouwer Diederik Van Damme zijn brouwketel van 250 liter ter beschikking en is Stefan meteen in orde met de accijnzen.
Bezig aan opleiding tot biersommelier
Stefan (50) is getrouwd met Sofie Vanhecke (51). Ze hebben drie zonen: Bart (24), Wouter (22) en Viktor (20). Stefan is industrieel ingenieur van opleiding en werkt als verantwoordelijke voor twee Belgische vestigingen van het Duitse bedrijf Buchen, met name in Oostende en Gent. Die onderneming is actief in de industriële reiniging en afvalverwerking.
“Tijdens mijn ingenieursstudies in Oostende lustte ik van tijd tot tijd een pintje”, lacht hij. “Ik ben zelfs praeses van de toenmalige studentenclub De Golfbreker geweest. Ik heb dus menig gerstenat geproefd en mijn interesse voor bier werd aangewakkerd.”
“Veel later, zo’n zes jaar geleden, zag ik in het grootwarenhuis Delhaize een pakketje staan met het opschrift Brouw uw eigen bier . Ik kocht het en zo is het voor mij als hobbybrouwer gestart. Met mijn zoon Wouter begon ik me almaar meer in het brouwen van bier te verdiepen. Wouter werkt intussen in het Brugse Biermuseum.”
“In 2016 hebben we samen aan Syntra West de eenjarige opleiding artisanaal bierbrouwen gevolgd. En nu zijn we beiden bezig met de tweejarige opleiding tot zytholoog of biersommelier.”
“Eindelijk gedaan met brouwen in de keuken van mijn vrouw”
“Met vallen en opstaan slaagde ik erin om een eigen bier te brouwen dat bij velen in de smaak valt. Ik heb het Keiberg genoemd naar de straat waarin we wonen. Overbuurman Luc Descheemaeker, alias de cartoonist O-Sekoer, heeft de tekening voor de etiketten op de flesjes gemaakt. Het is een blond bier van hoge gisting met 7% alcohol. Intussen heb ik een tweede bier op de markt gebracht, in eerste instantie op verzoek van de metalgroep ArtFx met stadsgenoot Ivo Cardon als drummer. Die legde het contact. Dat bier is een quadrupel , een zwaarder donker bier met 9,5% alcohol. Het draagt dezelfde naam als de band. Ik heb nog een handvol andere bierrecepten min of meer op punt staan en bijgevolg is er nog heel wat werk aan de winkel.”
“Tot begin dit jaar brouwde ik ongeveer een keer per maand in onze keuken bier voor eigen gebruik. Dat betekende een volle dag het werkdomein van mijn vrouw inpalmen en nadien alles schoonmaken. Waar zij niet echt blij van werd (lacht) . Gelukkig is dat nu verleden tijd. De voorbije weken heb ik het berghok in onze tuin volledig omgebouwd tot een ruim brouwatelier. Een grote stap vooruit! Ik heb er nu alles om optimaal met mijn hobby bezig te zijn. En vrouwlief beschikt weer vrijuit over haar keuken.”
Zelf vijf soorten hop kweken in de tuin
Om zijn alom geprezen bier te kunnen verkopen, heeft Stefan meer nodig dan zijn brouwersbenodigdheden. Hij moet er een officiële vergunning voor hebben en er accijnzen op betalen.
“Ik heb die vergunning voorlopig nog niet aangevraagd, maar overweeg sterk om dat te doen. Dan kan ik ook thuis brouwen voor de verkoop van mijn bier. Al zal ik de productie sowieso kleinschalig houden. Nu ga ik met mijn recepten brouwen bij Diederik Van Damme in Brugge, waardoor ik met alle regelgeving in orde ben. Het duurt al snel een jaar vooraleer je een officiële vergunning in je bezit hebt. Als je je aanvraag indient, krijg je drie instanties over de vloer: het Vlaamse LNE (departement Leefmilieu, Natuur en Energie), het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) en de douane (voor de accijnzen).”
“Mocht ik een eigen vergunning hebben, dan nog zal ik op de eerste plaats blijven brouwen voor mijn plezier. Horen dat mensen je bier lekker vinden, is je grootste voldoening. Een gespijsde bankrekening krijg je hier niet van. Het kost wél veel energie om tot het beste resultaat te komen. Alle hop die ik thuis voor mijn bier gebruik, teel ik zelf in de tuin. Ik heb momenteel vijf rassen staan.”
Een website heeft Stefan Vandaele voor zijn Keiberg-bier nog niet. Een Facebook-pagina wél. Zoon Viktor volgt die op. Daar is het bier van Stefan te koop in pakketjes, al dan niet glazen inclusief.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier