Torhout treedt toe tot Statiegeldalliantie

Blikjes en plastic flessen maken in grote mate deel uit van het sluikstorten en het verspreiden van zwerfvuil.©Johan Sabbe
Blikjes en plastic flessen maken in grote mate deel uit van het sluikstorten en het verspreiden van zwerfvuil.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Maandagavond heeft de Torhoutse gemeenteraad beslist dat de stad zal toetreden tot de Statiegeldalliantie, die Vlaanderen er wil toe aanzetten om statiegeld in te voeren op plastic flessen en drankblikjes.

Ruben Vangheluwe (Groen) bracht het punt ter sprake. “Zwerfvuil en sluikstorten zijn al jaren een groot probleem”, zei hij. “In januari 2018 riep onze partij bij monde van collega-gemeenteraadslid Bertrand Vander Donckt het stadsbestuur op om toe te treden tot de Statiegeldalliantie. Schepen van Leefmilieu Elsie Desmet (CD&V) vroeg toen om eerst het project Mooimakers een kans te geven. Dat blijkt helaas niet toereikend te zijn. Onderzoek toont aan dat minstens 40% van het zwerfvuil nog altijd bestaat uit blikjes en petflessen. Het invoeren van statiegeld op die dingen zou dus een belangrijke bijdrage leveren in de aanpak van het zwerfvuil. Alleen al het opruimen van al die troep kost de lokale besturen gigantisch veel geld.”

Signaal geven aan de Vlaamse regering

“Alles draait om de mentaliteit van de mensen”, reageerde schepen Desmet. “Zolang die mentaliteit niet verandert, zal er zwerfvuil blijven liggen langs onze straten, in onze parken en in onze bossen. Ons project Mooimakers was een succes, de acties wierpen vruchten af. Helaas werden we plots geconfronteerd met corona. Het daardoor massaal wandelen en fietsen heeft het zwerfvuil fiks doen toenemen. We hebben de komende maand april uitgeroepen tot de groteschoonmaakmaand . We vragen iedereen om zwerfvuil op te rapen en vooral: er gene achter te laten.”

“Als er statiegeld komt op blikjes en petflessen zal dat in elk geval vanuit Vlaanderen moeten gebeuren. Zoiets als stad individueel invoeren, is niet haalbaar. De Vlaamse Regering is duidelijk in haar regeerakkoord: als de verpakkingssector zijn ambitieuze engagementen niet nakomt, zal de sector gevraagd worden om statiegeld of een veralgemeend beloningssyteem in te voeren.”

“Hoe dan ook gaan we met het stadsbestuur in op het voorstel om ons bij de Statiegeldalliantie aan te sluiten. Zo geven we een signaal aan de Vlaamse regering dat we voorstander zijn van statiegeld op blikjes en plastic flessen. Het zwerfvuil zal daardoor wellicht verminderen, maar zeker niet verdwijnen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier