Tom Ternest uit Rumbeke schittert naast Olly Wannabe op Ketnet

Tom Ternest duikt op in de nieuwe Ketnet-reeks Wannabe's. © Ketnet
Bert Vanden Berghe

Vanaf zaterdag duikt Tom Ternest op in een nieuwe Ketnet-sitcom: Wannabe’s. De acteur, regisseur en theatermaker met roots in Rumbeke voegt daarbij een nieuw genre toe aan zijn al indrukwekkend palmares. “Ik was echt heel blij toen bleek dat ik de rol had.”

In de gloednieuwe sitcom ‘Wannabe’s’ zien we hoe Ketnet-figuur Olly Wannabe de deuren van de VRT achter zich dicht trekt en solliciteert bij Video King, een kleine start-up dat krampachtig probeert het te maken in televisieland. Daar komt hij terecht bij een bende wannabe’s, die uitblinken in incompetentie. Aan het hoofd zien we Mike, die eigenlijk te oud is om hip te zijn en het zelf niet beseft. Een glansrol voor Tom Ternest, die deze week overigens zijn veertigste verjaardag mocht vieren.

Een incompetente wannabe is net het tegenovergestelde van wie Tom Ternest effectief is. Al 20 jaar draait hij mee in het vak. Kindertheater, volwassenenproducties, gastrollen in tv-series en films… de lijst is bijzonder uitgebreid. Vandaag zien we hem elke zondagavond in de reeks Black-Out op Eén. Verder duwt hij ook mee aan de kar van Theatermakery Het Eenzame Westen en is hij regelmatig bij ons te zien op de planken. “Een Ketnet-serie ontbrak nog”, glimlacht Tom. “De twee schrijvers hadden mij aan het werk gezien bij Studio Orka en belden mij op om casting te komen doen. Toen ik ook effectief de rol kreeg, schrok ik mij een aap. (lacht) Ik was erg blij want het was ook echt fijn werken. Allereerst omdat het personage van Olly wel iets stouter durft te zijn en een breed publiek aanspreekt, maar ook omdat het een hele warme en familiale ploeg was waar ik als acteur in terecht kwam. Wat ik extra fijn vond, was dat mijn inbreng – zoals speeltips voor de jonge cast – welkom was. Zo had ik echt het gevoel dat we sámen iets aan het maken waren. Spelen tegenover een pop is wel een serieuze uitdaging. De twee mannen die Olly doen bewegen, doen dat zo goed, dat je al vrij snel ook echt mee bent in dat personage en het verhaal errond. De techniciteit die daarmee gepaard gaat, vond ik superboeiend.”

“Extra fijn dat mijn professionele inbreng welkom is”

De eerste aflevering moet nog op antenne komen, maar intussen zijn er ook nog twee extra reeksen besteld. Een financiële opsteker voor de acteur, die de afgelopen maanden verschillende theaterprojecten uitgesteld of geannuleerd worden. “Maar ik mag niet klagen, ik blijf verder doen en werken aan nieuwe zaken. Als acteur ben ik een soort kameleon, maar dat probeer ik ook te zijn in mijn projecten en jobs. Ik mag al 20 jaar op mijn blote knieën zitten uit dankbaarheid dat ik kan doen wat ik graag doe. En voor mij gaat het vooral om met de juiste mensen te kunnen werken, of dat nu voor theater en televisie is. Het is ook fantastisch als je onderling het vuur in elkaar kan aanwakkeren. Zo geef ik sinds september regie in de Academie van Roeselare en hoop ik dat we in september kunnen uitpakken met het project Animal Farm, een samenwerking met Cultuurcentrum De Spil en Cultuurkapel De Schaduw. Want je voelt aan alles dat er veel mensen nood hebben aan cultuur, zowel mensen uit de sector als het publiek.”

Ook in Albatros

Dit voorjaar zien we Tom ook aan het werk in Albatros op Canvas. De serie over tien zwaarlijvige mensen die deelnemen aan een afslankingskamp in de Ardennen was vorig jaar al te zien via Play (More) van Telenet. Het is geen toeval dat het eind vorig jaar in tal van eindejaarslijstjes terechtkwam: de reeks is een absolute must-see. Tom vertolkt in Albatros de organisator van het kamp, die zelf alle moeite heeft om zijn eigen demonen en frustraties onder controle te houden. “Dat het al zo goed ontvangen werd, deed ons plezier. Het was ook een hele fijn opnameperiode. Dus ik kijk er zeker naar uit om dat op antenne terug te zien.”

Wannabe’s, vanaf 9 januari elke zaterdag omstreeks 8.10 uur op Ketnet en altijd digitaal via VRT NU, Ketnet.be en in de Ketnet-app.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.