Toeristenkoetsen rijden opnieuw uit in Brugge

Piet De Ville

Na meer dan drie maanden onderbreking door de coronacrisis zijn de toeristische rondritten met de paardenkoets in Brugge zaterdag terug opgestart. Kort na de voorstelling werd burgemeester Dirk De fauw neergestoken bij zijn praktijk in Sint-Andries.

Het was bijna niet voor te stellen; de Brugse binnenstad zonder paardenkoetsen. Toch was dat dat drie lange maanden, als gevolg van de coronacrisis, het geval. Maar nu is het vertrouwde beeld en het geluid van geklak van de hoeven op de kasseien helemaal terug. Om doe heropstart in de verf te zetten nodigde voorzitter Mark Wentein van vzw de Brugse koetsiers de pers en het stadsbestuur uit op de Markt van Brugge; de traditionele startplaats van de toeristische rondritten per paardenkoets.

Daar werden de ‘corona-proof’ koetsen voorgesteld. Opmerkelijkste aanpassing is een groot plexischerm dat tussen de koetsier op de bok en de zitplaatsen van de passagiers wordt geplaatst. “Als passagier naast de koetsier vooraan plaats nemen is in principe niet meer toegestaan”, verduidelijkte koetsier Mark Wentein. Er is ook ontsmettende handgel ter beschikking en de zitplaatsen van de koetsen worden na iedere rit grondig gereinigd. Bij het aanschuiven moeten mensen die niet tot dezelfde bubbel horen ook een afstand van anderhalve meter respecteren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) toonde zich bijzonder verheugd met de heropstart van de rondritten per paardenkoets. “Dit is ook symbolische voor het voorzichtig hernemen van het toerisme in onze stad. We merken steeds meer volk in de straten en op de pleinen; nu de grenzen terug geopend zijn dus ook buitenlanders”, stelde de burgemeester.

“Ik kan ook wel bijzonder hoopgevende cijfers weergeven. Op het dieptepunt van de crisis was de bezetting van de ondergrondse parkings, die in normale omstandigheden vaak volzet zijn, met maar liefst 97 procent gezakt. Intussen zitten we al terug aan een bezetting van 55 procent van de capaciteit. Dus het gaat de goede richting uit.”

Tijdens de rondrit bleek dat de paarden na drie maanden inactief zijn het parcours nog perfect ook hun hoofd kenden. Ze hebben duidelijk een paardengeheugen… De koetsiers staan echter wel nog een praktische hinderpaal. Door het grote plexischerm is de uitleg over de bezienswaardigheden die steevast gegeven wordt eerder moeilijk te horen. Er wordt dan ook overwogen om een vorm van geluidsversterking in de koetsen te installeren.”

Kort na dit persmoment werd burgemeester Dirk De fauw neergestoken aan zijn praktijk in Sint-Andries. Lees het hier.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.