Burgemeester van Brugge aangevallen met mes: “Hij heeft veel geluk gehad”

Dirk De fauw werd zaterdagvoormiddag het slachtoffer van een aanval met een mes. © Jan Van Maele/Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse burgemeester Dirk De fauw is zaterdag kort voor de middag neergestoken. De dader stak hem met een mes in de hals. Dirk De fauw raakte zwaargewond en moest geopereerd worden. Hij kreeg 24 hechtingen in de hals, maar reageerde ondertussen al. “Ik hoop zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan.” De dader wordt zondagnamiddag voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Over het motief van de dader heerst nog onduidelijkheid. Volgens zijn zoon Dieter werd Dirk De fauw aan zijn advocatenpraktijk in Sint-Andries opgewacht door een cliënt en met een aardappelmesje aangevallen. Het gaat om een veertiger voor wie de Brugse burgemeester al 15 jaar bewindvoerder is. “De man heeft geen steekbeweging gemaakt, maar een snijbeweging. Anders was de Brugse burgemeester wellicht niet meer in leven”, aldus Dieter De fauw, zelf ook advocaat.

De politie kon de vermoedelijke dader snel oppakken. Hij werd gearresteerd voor poging tot moord. Hij wordt zaterdagnamiddag ondervraagd en zondagnamiddag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Een buurtbewoonster stond oog in oog met de man, die volgens haar urenlang stond te wachten op Dirk De fauw.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Dirk De fauw werd na de steekpartij in allerijl door zijn chauffeur naar het ziekenhuis gevoerd. Hij verloor veel bloed en moest een spoedoperatie ondergaan. De burgemeester kreeg 24 hechtingen in de hals. Ondertussen stuurde hij al een persbericht de wereld in. “Mijn toestand is momenteel redelijk goed”, klinkt het. “Ik blijf positief en hoop zo snel mogelijk weer aan de slag te gaan.”

De fauw reageerde ook al telefonisch bij onze krant. Hij zegt dat zijn 14 centimeter lange snijwonde één voordeel heeft: “De nationale media hadden daardoor geen aandacht voor de actie van Voorpost in Brugge”, sneert hij.

https://twitter.com/StadBrugge/status/1274341395852136449Stad Bruggehttps://twitter.com/StadBrugge

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

De burgemeester van Brugge bedankt het ziekenhuispersoneel en de vele mensen die hem al een hart onder de riem staken. Heel wat collega-politici van Dirk De fauw lieten op Twitter hun afgrijzen blijken voor de moordpoging en wensten de burgervader een spoedig herstel.

Volgens het parket heeft de burgemeester veel geluk gehad. “De burgemeester werd geraakt in de dodelijke zone van de hals”, klinkt het.

Ook Dirk Van Nuffel, korpschef van de Brugse politie, is opgelucht dat de toestand van Dirk De fauw stabiel is. “Ik ben blij dat die steekpartij uiteindelijk goed is afgelopen”, zegt hij. “Net als iedereen die met Dirk De fauw werkt, ben ik geschokt door deze gruwelijke feiten. Dat zoiets net hem overkomt, valt niet te verklaren. Dirk is een prachtmens om mee samen te werken.”

Dirk De fauw (62) is burgemeester van Brugge sinds 1 januari 2019. Hij volgde toen Renaat Landuyt op. Voorheen was hij ook al schepen, OCMW-voorzitter en gedeputeerde. (SVK/TV)

Het labo en de federale politie kwamen ter plekke in Sint-Andries.
Het labo en de federale politie kwamen ter plekke in Sint-Andries.© Jan Van Maele

De feiten speelden zich af aan het advocatenkantoor van De fauw in Sint-Andries.

De feiten speelden zich af aan het advocatenkantoor van De fauw in Sint-Andries.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.