Toekomst van villa Zonnedaele zorgt voor pittige discussie in gemeenteraad

Het landhuis zorgt nog steeds voor discussies in Zonnebeke.© ZB
Het landhuis zorgt nog steeds voor discussies in Zonnebeke.© ZB
Redactie KW

Net als in de vorige raden hamerde raadslid Luk Hoflack ( InSamenSpraak) op het brengen van het meerjarenplan. “Het is echt een lege doos. De ene schepen na de andere kondigt voor miljoenen euro’s nieuwe projecten aan, maar voor al deze projecten is er geen eurocent voorzien in het meerjarenplan. Daar komt nu nog eens een dienstencentrum in het landhuis bovenop van maar liefst 1,5 miljoen euro. Daarvoor is er natuurlijk ook geen cent voorzien in het budget.”

Er is bij het bestuur de ambitie tot de oprichting van een lokaal dienstencentrum met antennepunten in elke deelgemeente met daarbij het Landhuis als hoofdgebouw. De kosten worden geraamd op 1,5 miljoen euro.

“Villa Zonnedaele is een gebouw met erfgoedwaarde, maar heeft momenteel geen duidelijke functie. Na overleg tussen verschillende diensten werden heel wat tekortkomingen en behoeften duidelijk. De diensten maakten een functieplan op om die tekortkomingen en behoeften in te vullen met het oog op een betere dienstverlening voor de inwoners. Het hoofdgebouw moet een open huis worden waar iedereen kan langskomen voor ontmoeting en ontspanning en om de weg te vinden naar de dienstverlening”, aldus schepen Joachim Jonckheere (#team8980).

De oppositie maakte brandhout van het voorstel. “Het is een pijnlijk dossier dat van weinig visie getuigt en het dienstencentrum kan er niet komen want het RUP van het park laat het niet toe,” poneerde Koen Descheemaeker ( N-A).

Problemen met btw-wetgeving

Ook Luk Hoflack ( InSamenSpraak) vroeg zich af wat de noodzaak was van het dienstencentrum in het Landhuis. “Jullie hebben geen prioriteiten en zeggen zoveel. Het landhuis moet gerenoveerd worden en jullie meerjarenplan is echt een lege doos want er staat niets ingeschreven. Jullie laten veel ballontjes op maar realiseren niets.”

Bepaalde kosten van het AGB worden gedeeltelijk ten laste gelegd van de gemeente en er komt een subsidie van 1,25 euro per bezoeker.

De oppositie vreesde dat er zo problemen komen met de btw-wetgeving en dat de kosten verschoven werden naar de gemeente. Koen Descheemaeker pleitte voor de aanstelling van een crisismager voor het museum. “ De patiënt is ziek en in plaats van hem te genezen geven jullie hem pijnstillers. Zo komt de genezing er nooit.”

Veilige fietsverbindingen

“ Het realiseren van veilige fietsverbindingen is een van de belangrijkste punten in het gemeentelijk mobiliteitsbeleid,” aldus schepen Koen Meersseman. “ Zonnebeke wil fietspaden aanleggen tussen Geluveld en Zandvoorde en tussen Langemark-Poelkapelle en Zonnebeke. Hiervoor werkt de gemeente samen met provincie West-Vlaanderen en deels met Langemark-Poelkapelle.”

Voor beide projecten werd een aparte overeenkomst opgemaakt. Deze leggen de taken en verwachtingen van alle partijen vast. Zonnebeke neemt de nodige grondverwervingen voor de aanleg van de paden voor haar rekening, zowel administratief als financieel. Er werd ruim 300.000 euro voorzien.

(NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier