Tijdschrift ‘Westhoek’ presenteert een nieuw Iepernummer

V.l.n.r.: Pieter Donche (redactie), stadsarchivaris Rik Opsommer, voorzitter Noël Boussemaere en schepen Valentijn Despeghel.© EG
V.l.n.r.: Pieter Donche (redactie), stadsarchivaris Rik Opsommer, voorzitter Noël Boussemaere en schepen Valentijn Despeghel.© EG
Redactie KW

Al meer dan 35 jaar onderzoekt ‘Westhoek’, kring voor de geschiedenis en familiekunde in de Vlaamse en Franse Westhoek, historische bronnen over de Westhoek. Zowel de lokale geschiedenis als de familiekunde in de regio staan op het voorplan.

Op het Beeldenplein aan het Stadsarchief werd het vijfde nummer in de reeks voorgeteld. “Waar het tijdschrift in de beginjaren vooral korte artikels en genealogische bijdragen publiceerde, is het doorheen de jaren geëvolueerd naar een blad dat tweemaal per jaar verschijnt, samen goed voor zowat 240 pagina’s met artikels, uitgaven van archiefbronnen, boekbesprekingen en nieuws uit de wereld van archieven en de genealogie”, vertelt voorzitter Noël Boussemaere. “Het is telkens een uitstekend naslagwerk voor vorsers, historici en heemkundigen die zich willen verdiepen in de geschiedenis van de Westhoek, ook in Frankrijk.”

Geschiedkundige inhoud

In deze editie staan bijdragen die een tijdsspanne van een half millennium bestrijken, van 1472 tot 1950. Paul Trio gaat aan de slag met documenten uit de vijftiende eeuw en onderzoekt hoe de gilde van de handboogschutters feesten organiseerden. Noël Boussemaere analyseert de manier waarop Filips II, Koning van Spanje, belastingen hief in 1559 in Elverdinge. Arnold Preneel onderzoekt de openbare verkopen van inboedels van gevangenen in de zestiende eeuw en beschrijft in een tweede artikel de belastingen die mensen betaalden op luxegoederen. Kristof Papin geeft duiding bij het ambacht van de Ieperse wapenmakers in de vroege achttiende eeuw. Jenny Vandenbulcke beschrijft tenslotte de rijke geschiedenis van het kasteel van Sint-Jan.

Dit boeiende naslagwerk, dat ook als het voorjaarsnummer van jaargang 37 van ‘Westhoek’ verschijnt, is te koop in het Stadsarchief van Ieper en kost 10 euro.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier