Tijdens lockdown stijgen de vragen voor vampierliften en borstvergrotingen bij de West-Vlaamse plastische chirurgen
Heel wat mensen maken van deze lockdown gebruik om plastische chirurgie te ondergaan. Deze periode van tijdelijke werkloosheid en telewerk is immers ideaal voor wie in alle discretie een ingreep wil ondergaan. Dat blijkt uit getuigenissen van de West-vlaamse esthetische chirurgen Bart Decoopman en Bob Casaer.
Terwijl kappers, schoonheidsspecialisten, tattoo-artiesten en andere contactberoepen verplicht gesloten zijn, blijven plastisch chirurgen wel aan het werk. Zij behoren immers tot de medische contactberoepen, net als tandartsen en beoefenaars van medische pedicure bijvoorbeeld.
En werk is er, want heel wat mensen maken van de lockdown gebruik om eindelijk eens die ingreep te ondergaan die ze al weken, maanden of zelfs jaren uitstelden. Dokter Bart Decoopman van privékliniek Cosmipolis in Brugge zegt dat het nu 10 procent drukker is dan in normale tijden. Hij en zijn team opereren wekelijks zo’n 25 mensen. “Kapsters die momenteel niet mogen werken, hebben tijd voor een borstvergroting of een facelift”, zegt de chirurg. “Hetzelfde geldt voor mensen die in de horeca werken, nu cafés en restaurants tijdelijk dicht zijn. Het voordeel is dat die mensen nu geen vakantie moeten nemen voor die ingreep. Bovendien kunnen ze nu in alle discretie herstellen.”
Vele vragen
Ook Bob Casaer, die als plastisch chirurg werkt in het AZ Sint-Jan in Brugge en het Oostendse Henri Serruys Ziekenhuis, merkt dat er meer vraag is naar esthetische ingrepen. “Ik kreeg de voorbije maanden continu e-mails van patiënten die vroegen wanneer ze konden geopereerd worden”, zegt hij. “Nu veel mensen werkloos thuis zitten, komt een operatie hen heel goed uit. Wegens de grote vraag ben ik uitgeweken naar Cosmipolis, want in de ziekenhuizen waar ik werk, waren niet-essentiële ingrepen een tijdlang niet toegelaten. Ik kon daardoor slechts 10 procent van de ingrepen uitvoeren die ik in normale tijden doe.”
Dokter Decoopman vreest wel voor een terugval van het aantal ingrepen in 2021. “Veel zelfstandigen verdienen door corona minder of zelfs niks. Plastische chirurgie is geen levensnoodzakelijke ingreep, het is een extra waar je voor spaart. Maar als je niks verdiend hebt, wacht je een jaartje langer met je facelift of liposuctie. Plastische chirurgie is niet meer enkel voor de rijken weggelegd, maar voor een borstvergroting bijvoorbeeld betaal je toch nog steeds zo’n 4 à 6.000 euro.”
Collega Bob Casaer daarentegen denkt niet aan een terugval. “Plastische chirurgie wordt ten onrechte aanzien als louter oppervlakkige schoonheidsoperaties”, zegt hij. “Mensen die om zo’n ingreep vragen, zijn meestal heel ongelukkig met hun flaporen, te grote neus of ander lichamelijk ongemak. Ze voelen zich écht niet goed in hun vel. Als ze dan door de crisis moeten kiezen tussen die ingreep uitstellen of een reisje overslaan, dan zullen ze eerder die vakantie laten vallen”, meent Casaer.
Dat Gert Verhulst onlangs in de media verkondigde dat hij een ooglidcorrectie liet uitvoeren, zorgt niet meteen voor een stormloop bij Cosmipolis. “Die ingreep bestaat al lang en wordt steeds vaker om louter esthetische redenen uitgevoerd”, zegt dokter Bart Decoopman. Wat zijn dan wel de populairste ingrepen? “Dat varieert sterk volgens de leeftijd en het geslacht van de patiënten. Bij jonge vrouwen prijkt borstchirurgie nog altijd bovenaan de lijst. Andere populaire ingrepen zijn liposucties tegen vetophoping en haartransplantaties bij mannen. Op oudere leeftijd gaat het steeds vaker om chirurgie ter bestrijding van huidverslapping en klassieke facelifts. Vroeger werden die als elitair aanzien, nu zijn facelifts courante operaties. Mensen beginnen er steeds jonger aan, omdat een facelift op je 65ste een te opvallende ingreep is.”
“Wat de laatste jaren ook enorm toegenomen is, zijn figuurcorrecties na maagoperaties. Patiënten verliezen in korte tijd 50 à 60 kilo, maar eens ze in hun blootje staan, merk je meteen het overschot aan huid. Voor huidverjonging maken we tegenwoordig gebruik van een vampierlift. Daarbij worden stamcellen onder de huid gespoten, waardoor rimpels vervagen en de huidkwaliteit verbetert”, besluit Decoopman.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier