Tien nieuwe leden bij muziekmaatschappij St. Cecilia uit De Haan

Redactie KW

Muziekvereniging St. Cecilia mag dit jaar maar liefst tien nieuwe leden inschrijven.

Na het gezamenlijk concert in juni van dit jaar bloeide er iets moois tussen de gemeentelijke Muziekacademie en de Koninklijke Muziekmaatschappij St. Cecilia. Jongeren uit de academie konden door deel te nemen aan het concert, ervaren dat spelen bij een muziekmaatschappij best wel leuk is. Daardoor werd drempel om door te stromen van de academie naar een harmonie minder hoog.

“De leerlingen van de gemeentelijke Muziekacademie krijgen een degelijke en intensieve opleiding”, betoogt Rita Pockel van St. Cecilia. “Jammer genoeg stoppen ze vaak na het beëindigen van deze opleiding met het bespelen van een instrument. Dankzij de goede samenwerking tussen de academie en de harmonieën worden de jongeren aangemoedigd om verder muziek te spelen, want ze kunnen terecht bij de muziekverenigingen. Op die manier gaat de jarenlange investering van de leerlingen in het muziekonderwijs niet verloren.”

Diverse instrumenten

De muziekmaatschappij St. Cecilia kon maar liefst tien nieuwe leden inschrijven. Muzikanten die een divers aantal instrumenten bespelen. Zo meldden zich drie nieuwe saxofonisten: Laure Snauwert (10), Tyaz Verlinde (10) en Cindy De Saegher (45) twee muzikanten die trombone spelen: Jeroen Constant (17) en Benoit Garez (11). Steven Devos (28) speelt euphonium, Tine Ruckebusch (11) dwarsfluit, Michiel (16) klarinet, Bas Ruckebusch (13) trompet en Jackie Vanmaele (53) slagwerk.

“Meestal sijpelen er twee nieuwe leden tegelijk binnen, tien is dus een enorme aanwinst”, klinkt het tevreden bij Rita Pockel. “De bloei en groei van de muziekmaatschappij hebben we zeker ook te danken aan onze jonge dirigent Pieter Lagacie. Pieter weet de jongeren te motiveren om verder te gaan. Hij probeert altijd om op een pedagogisch verantwoorde manier het beste uit elke muzikant naar boven te halen. Het succes is zeker ook te danken aan de goede samenwerking met de gemeentelijke Muziekacademie. Zonder coördinator, notenleerkracht en leerkracht creatief musiceren Koen Pauly, en saxofoonleerkracht en leerkracht samenspel Koen Dewulf, zou het niet lukken om de leerlingen te laten doorstromen. Dit geeft hoop voor de toekomst van onze muziekmaatschappij die aan het vergrijzen was.”

Aperitiefconcert

De muziekmaatschappij hoopt om op die manier ook de amateurmuziek een duw in de rug te geven. Hun motto is: muziek brengt mensen samen, en verenigt. “De charmes van samen muziek beleven binnen een harmonie mogen zeker niet verloren gaan”, besluit Rita Pockel Wie zich geroepen voelt moet niet aarzelen, er is nog plaats bij Muziekmaatschappij St. Cecilia. De muziekvereniging organiseert een aperitiefconcert op 21 december in cultuurcentrum d’Annexe.

(AV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.