“Tien jaar heb ik hier naar gezocht”: brouwer Stijn David haalt een 125 jaar oude Tieltse roer- en filterkuip in huis

Het stukje brouwkundig erfgoed van 2 ton is 125 jaar oud. © SV
Redactie KW

Deze week is voor Stijn David een zoektocht ten einde gekomen die tien jaar geleden begon. De brouwer van De Poes heeft namelijk een roer-en filterkuip gevonden die 125 jaar geleden gemaakt werd in Tielt. De kuip heeft een diameter van 2,4 meter, weegt zowat 2 ton en heeft een inhoud van 3.900 liter. Stijn is dolgelukkig met z’n nieuwe aanwinst.

De brouwer van De Poes is een groot liefhebber van het Belgische brouwverleden. Hij verzamelt al langer documenten, boeken en erfgoedstukken over het onderwerp, terwijl hij in 2022 zelfs laureaat van de heemkundeprijs West-Vlaanderen werd met een heemkundig artikel over de Tieltse ijzergieter De Coster-Van de Velde. “Ik ben al lang op zoek naar een roerkuip van die gieterij”, vertelt hij. “In de vroegere Zwevezeelse brouwerij Callewaert stond zo’n oude Tieltse kuip. Toen de gebouwen in 2014 afgebroken werden kon ik die kuip toen door omstandigheden echter niet verwerven. Ik veronderstelde dat de kuip bij het oud ijzer terecht was gekomen.”

Maar Stijn gaf de hoop niet op. In 2021 wist hij een gelijkaardig stukje brouwkundig erfgoed op de kop te tikken na een oproep via de brouwersbond. Het ging om de roerkuip van de voormalige brouwerij Sterckens in het Antwerpse dorp Meer. Die eerste kuip verkocht Stijn later aan d’Oude Maalderij, waarop de zaakvoerder hem vertelde dat hij weet had van een andere roerkuip van de vroegere brouwerij Het Damberd te Olsene. Ook die kuip kocht Stijn aan. Die werd halfweg 2023 overgebracht van Luxemburg naar Tielt en begin dit jaar leende de Tieltse brouwer de kuip uit aan ‘De Kinderbrouwerij’ in Reningelst. De restauratie is bijna klaar en op Open Monumentendag zal het gerestaureerde stuk er voorgesteld worden aan het publiek.

Gouden tip

Na een artikel over het uitlenen van die kuip uit Olsene aan het museum in Reningelst kreeg Stijn onverwacht een gouden tip. “Iemand vertelde me dat de kuip uit Zwevezele, die waarvan ik dus dacht dat ze bij het oud ijzer lag, nog intact was en in Zwevezele stond. Tot mijn grote vreugde bleek dat te kloppen. Eind juni hebben we de verkoop beklonken en maandag werd deze historisch waardevolle brouwkuip overgebracht naar de brouwerij. Een uniek stuk dat bovendien een historische band heeft met Tielt. Gieterij Decoster-Vande Velde was begin de 20ste eeuw gespecialiseerd in gietijzeren stukken voor de brouwsector. De firma was gekend tot over de landsgrenzen en tot op vandaag zijn er nog brouwerijen actief die hun roer-en filterkuipen gebruiken. Gietijzer is per slot van rekening een zeer duurzaam materiaal. Omdat ik sinds 2021 drie verschillende kuipen heb gehad zou je kunnen denken dat ze relatief makkelijk te vinden zijn, maar dat zijn ze voor alle duidelijkheid niet. Het zijn heel zeldzame stukken, omdat ze door hun omvang vaak gewoon bij het oud ijzer terecht komen.”

Rest de vraag wat Stijn van plan is met de kuip na de restauratiewerken. “Deze ga ik in elk geval niet verkopen. Het kan best zijn dat de kuip een plaatsje zal krijgen in of bij de brouwerij, maar ik ben ook zeker bereid de kuip uit te lenen aan de stad. Per slot van rekening is dit een erg mooie getuige van het rijke Tieltse bierverleden. Belgisch bier is UNESCO-werelderfgoed. En dat erfgoed wil ik toegankelijk en zichtbaar maken voor iedereen die er interesse in heeft, zonder dat dit iets moet kosten.” (SV)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier