Tielts stadsbestuur bereid om gedenkplaat collaborateur Verschaeve te verwijderen
De stad pakt de kwestie aan op vraag van oppositieraadslid Birger De Coninck (SP.A), die vindt dat het anno 2020 niet meer kan dat de naam Verschaeve nog op de collegegevel prijkt.
“Cyriel Verschaeve mag dan al les gegeven hebben in het college, meer en meer mensen storen er zich aan dat figuren die tijdens de Tweede Wereldoorlog duidelijk nazistisch waren nog geëerd worden met bijvoorbeeld straatnamen”, zegt De Coninck.
Licht opsteken bij werkgroep
“Dat Verschaeve een controversiële figuur was, is nog zacht uitgedrukt. Persoonlijk zou ik er geen problemen mee hebben om dat bord te laten wegnemen, maar we gaan eerst ons licht opsteken bij de werkgroep ‘Identiteit van de stad, met onder meer de heemkundige kring”, zei schepen Pascale Baert (Iedereen Tielt) in de gemeenteraad van donderdagavond, in plaats van de afwezige cultuurschepen Grietje Goossens.
Context voorzien
Schepen Baert sluit niet uit dat de gedenkplaat naar Huis Mulle de Terschueren verhuist of zelfs gewoon blijft hangen, als ze maar van de nodige context wordt voorzien. “Nazicht leert dat het bord allicht in 1974 werd opgehangen. Een jaar eerder zouden de beenderen van Verschaeve in Oostenrijk zijn opgegraven en teruggebracht naar West-Vlaanderen. Om maar te zeggen dat men toen nog met heel andere ogen naar collaboratiedaden keek.” (TVW)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier