Tieltenaar (lichtjes) tevredener over stad, buurt en bestuur: “Eerste stappen van hernieuwd vertrouwen van de burger”
Burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) is samen met zijn stadsbestuur heel opgetogen over een aantal goede scores van Tielt die naar voren zijn gekomen in de cijfers van de Stadmonitor, die woensdag bekend werd gemaakt. Toch blijft de burgervader niet blind voor een aantal gebreken. “Zo investeren we zeker verder in fietsenstallingen.”
Met genoegen stelt Luc Vannieuwenhuyze (63) vast dat de tevredenheid over Tielt lichtjes gestegen is vergeleken met dezelfde enquête drie jaar geleden (van 70 naar 73 procent wat betreft de stad zelf en van 77 naar 79 procent over de buurt). “We zijn hier opgetogen over, maar het blijft een dagelijks werkpunt om dit nog te verbeteren. We stellen ook vast dat 95 procent van de Tieltenaren graag in hun stad woont en 85 procent van de inwoners zich gelukkig prijst, zelfs in de moeilijke coronaperiode waarin de enquête werd afgenomen. Vooral die vaststelling stemt ons blij, want daarvoor doen we het uiteindelijk”, aldus de burgervader.
Vertrouwen in lokaal bestuur kan beter
Een minder fraai rapport scoort de stad inzake vertrouwen in de lokale overheid. 26 procent zegt veel vertrouwen te hebben in het stadsbestuur, fors onder de percentages van buurstad Roeselare (44 procent) en een buurgemeente als Wingene (48 procent). “Ten opzichte van de gemiddelde Vlaming heeft de Tieltenaar minder vertrouwen in de hogere overheden. Maar we zijn wel blij om vast te stellen dat de Tieltenaar tegenover 2017 meer vertrouwen heeft in het lokaal bestuur, ondanks de dalende Vlaamse tendens”, aldus nog burgemeester Luc Vannieuwenhuyze. “Hier zijn de eerste stappen te zien van een hernieuwd vertrouwen van de burger door er als bestuur eendrachtig en als een hechte ploeg te staan.”
Sport en recreatie goed
De tevredenheid over sport-, recreatie- en jongerenvoorzieningen van de Tieltenaar is ook licht gestegen. De nieuwe jeugdlokalen kunnen hier bijvoorbeeld een rol in spelen, maar de burgemeester verwijst ook naar kleinschalige initiatieven. “Ik denk daarbij aan de steegjeswandeling die we ontvouwd hebben tijdens de lockdown en gesmaakt werd door onze inwoners.”
Loketfunctie kan beter
Minpuntje is dan weer een dalende quotering voor de loketvoorziening, van 79 naar 69 procent. Hallo corona? “De bevraging werd georganiseerd tijdens de crisis en die heeft zeker zijn invloed gehad op de bereikbaarheid van de loketten en dus ook in de waarderingscijfers. Toch volgen we hiermee de Vlaamse tendens en zitten we op het gemiddelde. Desalniettemin zetten we in op hedendaagse verwachtingen van burgers door invoer van een digitaal loket of werken op afspraak.”
“Mobiliteit en fietsen in het bijzonder is prioriteit voor stadsbestuur”
Om een concreet zicht te krijgen op wat de Tieltenaar echt verwacht omtrent communicatie en dienstverlening loopt er momenteel een burgerbevraging rond dit thema. “Hieraan zullen de gepaste conclusies worden gekoppeld”, klinkt het nog.
Hoge onderwijsscore
De lokale onderwijsvoorzieningen halen met 93 procent nog een procentje meer dan in de vorige Stadsmonitor en dat ondanks het feit dat er nog altijd geen definitieve oplossing is voor een gecentraliseerde academie van de toekomst. “Het cijfer toont sowieso aan dat we het goed doen als scholenstad, terwijl we als lokaal bestuur op vele domeinen in overleg blijven met het onderwijsveld.”
Meer fietsstallingen?
Nog uit de Stadsmonitor, die breder gaat dan louter het vertrouwen in de overheid onderzoeken, blijkt dat de Tieltenaar tuk is op meer fietsenstallingen in de stad. “Mobiliteit en fietsen in het bijzonder is een prioriteit voor dit stadsbestuur. Momenteel maken we werk van een mobiliteitsstudie om een en ander vorm te geven. De afgelopen jaren zijn al talloze investeringen gedaan in fietsstelplaatsen en binnenkort stellen we nog een mobiele fietsenstalling voor. Op die manier kunnen we fietsers ook op evenementen voldoende plaats geven.”
Dalend bevolkingscijfer
Rest nog één opvallend cijfer. Waar veel steden en gemeenten in de regio kunnen uitpakken met een al dan niet lichte bevolkingsgroei heeft Tielt het laatste jaar met een redelijk opvallende daling te maken: van 20.603 naar 20.390 of -213. “Die daling is voor bijna twee derde te wijten aan een negatief resultaat voor inwijking/uitwijking en ook aan meer overlijdens ten opzichte van geboorten”, zegt de burgemeester, tevens bevoegd voor Bevolking. “Er zijn meer mensen uitgeweken naar andere gemeenten of het buitenland dan er zich in Tielt hebben ingeschreven. Normaal is er net een grotere inwijking van werknemers uit andere EU-lidstaten, maar door corona en daarbij aansluitend mindere vraag van bedrijven en de sluiting van de grenzen kregen we nu een omgekeerd scenario.”
Er was een oversterfte van 34 procent vanwege corona (255 personen in plaats van 190 in 2019) en het aantal geboorten lag ook lager dan anders (166 in plaats van 197 in 2019). “De voorbije jaren hadden we met een stelselmatige toename van het bevolkingscijfer te maken: plus 130 in 2019 tegenover plus 42 in 2018”, besluit de burgemeester. (TVW)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier