Tielt opent eerste Babytheek

Schepen Pascale Baert, Sofie Debruyne, Dorien Schoonbaert en Carine Claus.© WM
Schepen Pascale Baert, Sofie Debruyne, Dorien Schoonbaert en Carine Claus.© WM
Redactie KW

Vandaag opent in Tielt de eerste Babytheek, een bibliotheek voor babyspullen. “Met dit project wil de stad Tielt in samenwerking met Huis van Het Kind ouders, baby’s en de ecologische voetafdruk een duwtje in de rug geven”, zegt schepen Pascale Baert. Zij zette haar schouders onder het initiatief.

“De Babytheek is een soort bibliotheek voor allerlei zaken die een baby nodig heeft, of zaken die ouders gebruiken tijdens het eerste levensjaar van hun kind”, legt schepen Pascale Baert uit. “ Het doel is om kersverse ouders de kans te geven om op een ecologisch verantwoorde manier babyspullen aan te bieden die ze kunnen delen en doorgeven. Door niet massaal per gezin dezelfde spullen te kopen, verkleinen we de afvalberg.”

Testen

Bovendien is het initiatief ook economisch voordelig voor zowel jonge ouders, ervaren ouders, grootouders, als ouders die het minder breed hebben. “ Het is een stuk voordeliger om spullen te lenen uit de Babytheek dan ze telkens nieuw te moeten kopen. Zeker als je die maar voor een korte tijd nodig hebt, of als je nog niet zeker bent dat je een bepaald voorwerp veel zult gebruiken”, zegt schepen Baert. “Ik denk dan vooral aan speelgoed of een draagzak. Niet iedere baby of ouder vindt dat leuk. Dankzij de Babytheek kan je die spullen uitgebreid testen. Ben je tevreden, kan je nog steeds beslissen om er zelf eentje aan te schaffen.”

De Babytheek is een relatief nieuw concept in de regio, maar verschilt in zekere mate van tweedehandswinkels. “We kochten zowel nieuwe zaken als tweedehandsspullen aan, maar willen geen concurrentie vormen voor de Kringloopwinkel. Daarom bieden we geen kleren aan. Bovendien wordt alles gecontroleerd op veiligheid en hygiëne.”

Ontmoetingsplek

Iedereen kan lid worden van de Babytheek door jaarlijks lidgeld te betalen. “Het lidgeld bedraagt amper twintig euro. Met dat bedrag heb je toegang tot kwalitatief babygerief dat je kan ontlenen voor drie tot zes maanden.” Alle spullen die uitgeleend kunnen worden, zijn terug te vinden in een online catalogus waar je per keer vier items kan reserveren. “ We werken met een online boekingssyteem, zodat ouders niet onnodig naar de Babytheek moet komen. Ze kunnen vanuit hun zetel de producten rustig overlopen en aanduiden welke ze willen gebruiken”, verduidelijkt de schepen. De spullen kunnen na reservatie opgehaald worden in IBO Tanneke.

De stad Tielt wil de uitleendienst uitbreiden naar een ontmoetingsplek voor kersverse ouders. “Elk nieuw gezin herkent zich wel in enkele uitdagingen. Wat hebben we allemaal nodig? Hoe moeten we alle spullen gebruiken? Wanneer moet mijn kind gaan slapen? Bij een baby komt geen handleiding”, zegt Pascale. In niet-coronatijden zullen ouders elkaar kunnen ontmoeten in de Babytheek en ze kunnen elkaar tips geven over de opvoeding van hun kind: “ Het werkt niet om een zogezegde professional te laten uitleggen hoe je je baby moet opvoeden . De Babytheek zal een ontmoetingsplek zijn voor alleenstaande ouders: sterke ouder zoekt sterke ouder.”

Speelotheek

De stad heeft geen idee in welke mate de uitleendienst zal aanslaan: “Het is gissen naar de populariteit van de Babytheek. We duimen dat ouders hun weg vinden. We hopen dat ouders niet alleen geld uitsparen, maar zich ook bewust worden van de massa babyspullen die we samen kopen .” Als het concept ingeburgerd is, wil schepen Pascale Baert graag ook een speelotheek openen: “Voor ouders is het zeker interessant om speelgoed uit te lenen voor hun kinderen. Zo komen ze niet voor de verrassing te staan dat een knikkerbaan na twee keer al stof staat te vangen.”

De gereserveerde spullen kunnen elke tweede en vierde zaterdag van de maand van 13.30 uur tot 15.30 uur opgehaald worden in IBO Tanneke (Belgiëlaan 2, Tielt).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier