Theaterthriller van De Toverlantaarn op unieke locatie in de Bloemmolens

Theater De Toverlantaarn brengt eind november voor de eerste keer een thriller. Helemaal in de sfeer van Halloween voert het gezelschap het stuk zes keer op in de site van de Bloemmolens. Wie niet weg is werd geschreven door huisregisseur Tom Durie.

Theater De Toverlantaarn brengt zes voorstellingen van de theaterthriller Wie niet weg is in de duistere gebouwen van de Bloemmolens. © KL

Na de hilarische komedie Goed geregeld!?! staat De Toverlantaarn opnieuw op de planken met een theaterthriller van formaat. Wie niet weg is is een niet te missen voorstelling die je op het puntje van je stoel laat zitten. Stan is een eerstejaarsstudent die vol enthousiasme aan het nieuwe academiejaar begint. In het studentenhuis leert hij al snel zijn kotgenoten Brent, Lucas, Wout, Niels en Michiel kennen. Wanneer een van hen het boek The Key of Salomon, een boek waarmee demonen kunnen worden opgeroepen, aankoopt, raakt hij zonder het te willen betrokken bij een drama dat zich onder de vrienden afspeelt. Een drama met grote gevolgen voor iedereen. “We hebben eigenlijk nog nooit een thriller gespeeld. Ik wilde er erg graag zelf eens eentje schrijven voor onze ploeg oudere acteurs en dit jaar is het er eindelijk van gekomen. Dat we dit spannend stuk in de periode van Halloween en in de Bloemmolens kunnen spelen, is natuurlijk mooi meegenomen”, vertelt Tom Durie.

Studentengrap

De regisseur liet zich inspireren door een bizar studentenverhaal. “Het concept is gebaseerd op het boek De verborgen geschiedenis, de debuutroman van de Amerikaanse schrijfster Donna Tart. Ik heb het uitgangspunt van dat verhaal overgenomen: een kot in een universiteitsstad waar een nieuwe student toekomt. Zijn kotgenoten plannen als halve grap een rituele seance in een bos, die gruwelijk fout loopt. Het is helemaal niet zo onrealistisch, als je denkt aan wat er laatst op die studentendoop gebeurd is. Vanaf dan heb ik er een eigen draai aan gegeven en komen de hoofdpersonages – gespeeld door Kasper Vervliet, Robrecht Neyrinck, Yarne Deschepper, Yoran Deschepper, Maxim Vermeersch en Pepijn Pollentier – in een situatie terecht, die vreselijk uit de hand loopt.”

“Het is teksttheater, maar dan wel heel toegankelijk. Het verhaal zit niet oneindig moeilijk in elkaar, al zijn er natuurlijk heel wat spannende plotwendingen. Gezien de aard van het verhaal is Wie niet weg is zeker geen voorstelling voor jonge kinderen. De voorbereidingen lopen naar wens. Het is uiteraard een voordeel om te kunnen werken met ervaren acteurs die elkaar heel erg goed kennen. Inleving, emoties en samenspel gaan zo heel wat vlotter.”

Beklemmend

De Toverlantaarn wil voor deze theaterthriller inspelen op het bijzondere karakter van de site van de Bloemmolens. “Voor het decor gaan we vooral elementen uit de alternatieve locatie gebruiken. Het decor wordt dus figuratief, maar zeer sober. Ook technisch wordt het geen moeilijke productie, aangezien we niet in een theaterzaal spelen. Maar de sfeer zal zeker oké zitten, daar twijfel ik niet aan. Bovendien wordt er voor een beperkt publiek gespeeld, waardoor je een heel beklemmende voorstelling krijgt”, besluit Tom Durie.

De cast bestaat uit: Yarne Deschepper, Ellen Onraedt, Aïda Gapbasova, Maxim Vermeersch, Kasper Vervliet, Robrecht Deschepper, Jannes Packet, Robrecht Neyrinck, Silke Brenders, Pauline Proot, Pepijn Pollentier, Yoran Deschepper, Sanne Decorte, Jietse Van Acker en Timo Durie. (KLD)

Info: vrijdag 22, 29 november om 20 uur, zaterdag 23, 30 november om 20 uur, zondag 24 november en 1 december om 19 uur in de Bloemmolens. Tickets 10/12 (vvk/add) euro via www.detoverlantaarn.be of 051 70 42 75.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.