Telt Beernem over enkele jaren nog vijf kerken?
De toekomstige invulling van de vijf Beernemse kerken vormt een brandend actueel onderwerp in de gemeente. Het kerkbestuur start in september een platform waardoor de burger inspraak krijgt tijdens de denkoefening over de her- of nevenbestemming van de kerken. Oppositiepartij N-VA lanceerde intussen een enquête om potentiële ideeën in kaart te brengen.
“Puur voor de erediensten staan er intussen te veel gebouwen”, steekt pastoor Edouard Van Maele van wal. Die ideeën mogen volgens de pastoor zo breed mogelijk zijn. “De gebouwen zijn er voor de mensen die er wonen. Welke overtuiging je hebt, heeft in dit geval geen belang. Hierover moet geen politiek spel gespeeld worden. Als een van de kerken een her- of nevenbestemming krijgt, moet dat gedragen zijn door iedereen.” Belangrijkste reden voor de start van het participatietraject zijn de eventuele toekomstige renovaties van de gebouwen. “We willen dus eerst nadenken over de toekomst, voor er grote kosten worden gemaakt. De kerken van Beernem en Oedelem blijven wellicht voorbehouden voor kerkelijke diensten.
Ook oppositiepartij N-VA wil meedenken over de herbestemming. “Bij de opmaak van het kerkenbeleidsplan werd amper geluisterd naar omwonenden. Met onze enquête willen we de gemeenschap met open geest de mogelijkheden laten aanbrengen. Het debat moet zo breed mogelijk gevoerd worden, dit onderwerp verdraagt geen achterkamerpolitiek. Ons raadslid Christine Stroobandt deed al meerdere voorstellen, maar stuitte telkens op een afwijzing”, vertelt Gijs Degrande.
Belangrijke waarde
“Wij willen bovendien niet dat er gebouwen sneuvelen. Elk van de kerken heeft een belangrijke waarde in de verschillende dorpskernen.”
Ook Burgemeester Jos Sypré vindt samenwerking in dit dossier belangrijk. “Het is goed dat het kerkbestuur ook zelf op zoek gaat naar oplossingen”, legt hij uit. “Als gemeente kunnen we niet alle kerken overnemen, dat kost te veel geld. Ik reik de hand aan alle betrokkenen om mee te denken over de toekomst.”
“Het staat wel vast dat het zicht van de dorpskernen niet mag veranderen. Er liggen al heel wat ideeën op tafel, maar er is nog niks beslist. De kerk van Sint-Joris zou bijvoorbeeld nog meer gebruikt worden voor culturele evenementen en erfgoed. In ieder geval hechten we veel belang aan dit dossier. Het studiebureau dat onderzoek doet, wordt door ons betaald. We nemen dit dus erg serieus en hopen op veel interesse om samen te werken en na te denken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier