Technische dienst van stad Ieper neemt afscheid van drie collega’s

Op de foto herkennen we centraal de drie gepensioneerden, geflankeerd door diensthoofd Stijn Fertin en hun ex-collega’s. (foto RLa)
Redactie KW

Het team van de technische dienst van de stad en OCWW in Ieper kon recent eindelijk het pensioen vieren van elektricien Patrick ‘Patje’ Barroo, stadsnar Brian Claeys en Philip Parrein. De technische dienst, 46 collega’s sterk, haalde tijdens een uitwuifmoment herinneringen op aan de drie ex-collega’s.

“We vonden het jammer om afscheid te moeten nemen zonder hen collegiaal uit te kunnen wuiven, een traditie die we al jaren aanhouden, maar door corona niet mogelijk was”, vertelt diensthoofd Stijn Fertin.

Patrick ‘Patje’ Barroo

Patje (62) studeerde elektronica aan het VTI. “Tijdens mijn legerdienst bij de dertiende Belgische Compagnie TTK, de enige compagnie die ooit rechtstreeks onder het commando stond van de NAVO, ontdekte ik wat samenwerking echt betekende”, vertelt hij.

“Met vijf verschillende nationaliteiten op manoeuvres trekken in het oerwoud, was een unieke ervaring. Onze slogan geestdrift, collegialiteit en vakbekwaamheid werd door de collega’s van de technische dienst op doek nageschilderd en pronkt nog steeds in ons magazijn. Ik was elektricien en onderhoudsman bij de bouwfirma Hardy’s uit Elverdinge tot aan mijn aanwerving bij de stad in 1999. Ik werd er meteen benoemd en behoor dan ook tot een uitstervend ras. Statutaire functies zijn tegenwoordig niet meer aan de orde.”

“Ik stond, samen met enkele collega’s, in voor het onderhoud van de technische installaties van de vele stadsgebouwen, van ontmoetingscentra, lokalen van sportclubs. Op heel wat evenementen en kermissen moesten we zorgen voor stroom- of andere voorzieningen. De doortocht van de Ronde van Frankrijk blijft een memorabel moment, temeer daar ik op de dag van de rit afscheid moest nemen van mijn pa, die na 16 uur overleed in het ziekenhuis, nadat we samen nog een trappistje hadden gedeeld.”

Brian Claeys

Brian (63) studeerde houtbewerking aan het VTI en volgde nadien nog verschillende jaren autotechniek in het avondonderwijs aan het RITO. Na zijn studies werd hij paracommando in Diest. “In 1977 moesten we voor twee maanden naar Colwezi in Afrika om de blanken te bevrijden die bedreigd werden door de opstand van de rebellen. Na verschillende jobs, in de zetelfabriek Izefa, de Briekenoven, dakwerken Desodt en Delcroix kon ik bij de stad aan de slag in de timmerij van de technische dienst, toen nog in de Kauwekijnstraat, waar we deuren en ramen maakten.”

“Na een overstapje naar Bellewaerde, waar ik enkele seizoenen de nog altijd bestaande keverbaan bediende, keerde ik terug naar de stad, eerst als chauffeur op de dienst Feestelijkheden en later als magazijnier tot aan mijn pensioen vorig jaar”, vertelt Brian.

Brian Clayes is in het Ieperse een alom gekend figuur. Negentien jaar doet hij al dienst als stadsnar. “Het uitwerpen van de katjes vanuit de belforttoren en de paar jaar dat mijn kleinkinderen als kindernarretjes figureerden in de kattestoet zijn absolute hoogtepunten. Daarnaast zorg ik voor de praktische organisatie van de publieksopstelling van de Last Post. Samen met Patje kun je me regelmatig spotten op militaire parades, waar we, in de Orde van Officiers, de vlag als veteranen meedragen”, blikt hij terug.

Philip Parrein

Philip (62) volgde een opleiding als slager aan Ter Groene Poorte in Brugge en was daarna 8 jaar zelfstandig tuinbouwer op het ouderlijk hof in Poelkapelle. Daarna ging hij aan het werk als chauffeur bij boomkwekerij Willaert in Roeselare, om uiteindelijk in februari 2016 bij Stad Ieper te belanden.

Hij blikt tevreden terug op de laatste vijf jaar. “Ik was er samen met collega’s Marc Barbier en Astrid Taraj chauffeur bij de dienst Feestelijkheden. We maakten memorabele momenten mee. De voorbereiding, het meewerken en de dag zelf van het grootse evenement als afsluiter van de herdenking van 100 jaar oorlog waren een absoluut hoogtepunt. William en Kate en onze koning spotten, het blijft me bij. Net voor de kattenstoet in 2018 sloegen twee paarden op hol, waardoor ik op het laatste nippertje moest inspringen om de vrijgekomen wagen met de tractor te trekken.”

Net voor zijn pensioen kreeg Philip een enorme domper te verwerken. Gelukkig kon een tijdige ingreep de prostaatkanker halt toe roepen. “Ik roep mijn collega’s dan ook op niet uit te kijken naar hun pensioen, maar zo lang mogelijk gezond aan het werk te blijven”, besluit hij.

(RL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier