Te droge kleigrond doet Kortrijkse huizen scheuren, 250 aanwezigen op infoavond
Op woensdagavond 4 maart om 19.30 uur organiseerde de Kortrijkse oppositiepartij CD&V in OC Aalbeke een infoavond voor huiseigenaars wiens woonst letterlijk scheuren vertoont. Ongeveer 250 geïnteresseerden kwamen daarop af. Een te droge kleiader die van de Lange Munte via de Schaapsdreef tot in Marke, Rollegem en Aalbeke loopt, zou de oorzaak zijn van de zakkende huizen. Een stabiliteitsingenieur kwam wat uitleg geven.
Niet alleen de Italiaanse stad Venetië zakt langzaam weg in de grond, ook een deel van Kortrijk kampt met dat probleem. Een kleiader die van de Lange Munte via de Schaapsdreef tot in Marke, Rollegem en Aalbeke loopt, zou de boosdoener zijn. Die droogt namelijk elke zomer steeds meer uit waardoor de ondergrond onstabiel wordt. Het was oppositiepartij CD&V die het probleem enkele maanden geleden aankaartte in de gemeenteraad. “We kregen al minstens acht meldingen binnen. Onder andere vanuit de Antoon Van Vlienderbekestraat en de Lijsterstraat in Aalbeke en van de Hoge Kouter in Kortrijk”, meldde fractieleidster Hannelore Vanhoenacker aan de gemeenteraadsleden. Ze hoopte vanuit de stad een infomoment georganiseerd te krijgen, maar daar ging schepen van Bouwen Wout Maddens (Team Burgemeester) niet op in.
“De problematiek is ons gekend”, reageerde hij. “Aanhoudende droogte over meerdere jaren is de oorzaak. Fundamenten van oudere huizen zijn daar niet aan aangepast. Er bestaat een kleigrondenkaart die inzicht kan bieden in de droogtegevoelige probleemgebieden. Een meldpunt kan volgens mij hoogstens inzicht geven in die gevoelige gebieden en het probleem in kaart brengen. Als stad kunnen wij er ook op wijzen dat je bomen en planten beter niet te dicht bij je huis zet bij het aanplanten van een tuin. De uiteindelijke bouwtechnische oplossing is een zaak van de verzekering, architecten en aannemers.”
“Aangezien de meerderheid geen oren had naar ons voorstel, schoten we zelf in actie”, aldus de Hannelore. En met succes. Maar liefst 250 geïnteresseerden kwamen woensdagavond langs op een eerste infoavond. Veel van hen hebben scheuren in hun huis of onstabiele muren. Een stabiliteitsingenieur kwam uitleggen wat er precies aan de hand is. “Daarnaast wilden we vooral in kaart brengen hoe groot het probleem eigenlijk is. Nu gaan we kijken wat we kunnen doen”, Besluit Hannelore.
(Annelies Nollet)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier